"Met fietslampje lijkt het wel een opnamestudio"

Online workshops smaken naar meer

Tholen - Met een fietslampje een opnamestudio creëren? Het voorbereiden en in goede banen leiden van een online workshopprogramma vergt wat creativiteit, maar dan heb je ook wat. Vanuit de programma commissie waren Maria van Boxtel als voorzitter en Geertje Schlaman vanuit de BioAcademy verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van het workshopprogramma tijdens de BioKennisWeek. Geertje vertelt wat meer over hoe het er achter de schermen aan toeging.

Geertje: "Belangrijk was om de sprekers duidelijk te informeren en instructies te geven. Daarvoor hebben we een video gemaakt." De realisatie van deze video leverde wel wat grappige situaties op, zo geeft Geertje aan. De opnames van de sprekersinstructie moesten bijvoorbeeld in 1 run opgenomen worden een andere manier lukte niet in het systeem. "Tijdens mijn eerste poging werd de opname onderbroken door één van mijn kinderen. Sindsdien brandt er thuis een opnamelampje, of beter gezegd een fietslampje, wanneer ze mijn werkkamer niet mogen betreden. Het lijkt wel een officiële opnamestudio zo. Deze tactiek komt nu de scholen gesloten zijn regelmatig goed van pas."

Voor herhaling vatbaar
Wat Geertje betreft blijft het hier zeker niet bij. "De live beursdagen blijven in de toekomst echt wel bestaan, maar online komt er bij omdat dit duidelijk meerwaarde heeft." De best bezochte workshop had 307 deelnemers via het platform, zo werd al gemeld in de afsluitende email die vrijdag naar de deelnemers van de BioKennisWeek verzonden is. Dit is een groot voordeel van online: in de 'iglo' op de beursvloer passen veel minder mensen. Nu hoefden we bij geen enkele workshop te verkondigen dat de zaal vol was."

Positieve reacties
Geertje kreeg erg positieve reacties van zowel workshopgevers als -volgers. "Men vond het inhoudelijk goed in elkaar zitten. En de polls, waar sprekers veelvuldig gebruik van maakten, zorgden voor de nodige interactie. Deze online variant opent hier en daar ook deuren. Een boer vertelde bijvoorbeeld dat ze niet ieder jaar in de gelegenheid zijn om de Biobeurs te ontmoeten, maar nu op de boerderij de pauzes zodanig ingericht hadden dat ze soms met z'n achten in de kantine een workshop konden volgen. Mooi dat dit mogelijk is door de workshops online aan te bieden." De workshops konden ook op een ander moment teruggekeken worden. Hier maakten tijdens de BioKennisWeek al veel mensen dankbaar gebruik van, meent Geertje. "Rond middernacht waren dinsdag bijvoorbeeld nog 160 mensen actief op het platform. Hieraan zie je dat mensen echt hun eigen momentje pakken om nog iets terug te kijken."

Wat waren de uitschieters?
De workshops en netwerkcarrousels werden door in totaal 11.314 personen bezocht. Dit komt neer op gemiddeld 114 personen per workshop. Er waren volgens Geertje een aantal duidelijke uitschieters bij. "De Boerentroonrede van Jan Dirk en Peter van de Voort werd bijvoorbeeld door ongeveer 250 mensen gevolgd. Ook de eerste workshop van Triodos Bank op maandag scoorde erg goed en dit geldt ook voor de workshop van Agrifirm over groenbemesters."

Kennis verder verspreiden
Geertje heeft goede hoop dat de kennis via de video-opnames nog verder verspreid zal gaan worden. "We hebben al best wat verzoeken vanuit het onderwijs gekregen. Zij willen de opnames graag hebben om te gebruiken in de lessen. Ook zetten sommige BioAcademy-partners de online workshop die zij tijdens de BioKennisWeek gegeven hebben, als 'aanbod' op de BioAcademy-website." Daarmee worden deze workshops blijvend online een inspiratie om verder te leren in ons biologisch kennisaanbod.

Voor meer informatie: geertje@bioacademy.nl 
www.bioacademy.nl  www.bio-beurs.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven