Bio-avocado’s uit Granada zullen eerder van de markt verdwijnen

"Ook al rezen de prijzen onlangs de pan uit, het gemiddelde voor bio-komkommers zal laag blijven"

De prijzen van biologische groenten uit Spanje blijven hoog als gevolg van de doortocht van sneeuwstorm Filomena en de vorst in de eerste dagen van januari. Toch is er al wat verbetering merkbaar in het prijsniveau. "De groenteprijzen zijn drie weken heel hoog geweest, vooral van komkommer, courgette en aubergine. Dit is reeds de vierde week met dergelijk prijsniveau. Het is wel leuk voor de telers natuurlijk, maar nu beginnen de prijzen toch wat af te nemen omdat de aanvoer geleidelijk aan weer op peil komt”, zegt Fernando Martín, manager van de telersvereniging Bio Procam uit Motril, gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologische groenten en fruit.

“Laten we niet vergeten dat de komkommerprijzen sinds het begin van het seizoen in september tot eind december uitzonderlijk laag zijn geweest. Meerdere factoren lagen aan de basis van die situatie. Enerzijds is het areaal komkommers toegenomen ten koste van de tomatenteelt, die er nog steeds op achteruit gaat in Almería en Granada. Aan de andere kant waren de temperaturen in oktober en november hoger dan gebruikelijk, waardoor er snel veel product op de markt kwam die door de coronacrisis eerder log was. De sluiting van de horeca heeft toch wel een serieuze impact op de afzet van groenten. Daarom denk ik dat, ook al waren de prijzen in januari uitzonderlijk hoog, het uiteindelijke gemiddelde over het hele seizoen voor komkommers eerder laag zal uitvallen”, legt de manager van Bio Procam uit.

Paprika is een gewas dat minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen en daarom zijn de prijzen het hele seizoen behoorlijk stabiel gebleven. Maar de gemiddelde prijs voor tomaten ligt hoger dan vorig seizoen, zelfs in de periode voorafgaand aan de vorst. "Na twee zeer moeilijke seizoenen zijn de tomatenprijzen dit jaar iets beter, ook al wippen ze opnieuw maar net over de winstgevendheidsgrens", vertelt Fernando Martín.

Seizoen biologische avocado’s eindigt eerder in Granada
De overvloedige regen, wind en lage temperaturen tijdens de bloeifase van de avocado's hebben de opbrengst naar beneden gehaald aan de Costa Tropical in de provincie Granada, waar Bio Procam zijn avocado's en mango's teelt.

"De oogst van biologische avocado’s is zo’n 30 à 40% lager dan vorig jaar, ondanks het feit dat er elk jaar nieuwe aanplanten in productie komen", zegt Fernando Martín. “Dit is vooral de reden waarom er dit jaar wat meer betaald wordt voor de avocado’s. Het seizoen zal eerder eindigen. Half februari begint de beschikbaarheid te dalen en ik vermoed dat er vanaf april nauwelijks product voorhanden zal zijn”.

Voor meer informatie:
Fernando Martín Calllejón (manager)
Bio Procam
Ctra Almería km. 1,6
Motril (Granada) - Spanje
Tel: +34 958600306
direccion@procamsca.com
www.procamsca.com

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven