Biologische landbouwsector Zuid-Tirol start nieuwe coöperatie

In Lana ontstaat het eerste bio-competentiecentrum van Zuid-Tirol. Daar is ook de nieuwe verkoopcoöperatie BioAlto Südtirol gevestigd. Hiermee bundelt de biologische landbouw in Zuid-Tirol haar krachten nog verder. Regionale bio-producten zullen voortaan met het nieuwe label 'BioAlto' in de schappen komen te liggen.

De Biolandvereniging Zuid-Tirol wordt dit jaar dertig jaar en heeft een groot aantal plannen voor het nieuwe jaar. De vereniging is sterk gegroeid en telt tegenwoordig meer dan 900 leden. Begin maart zal de vereniging tijdens haar algemene vergadering veranderen van de huidige verenigingsstructuur naar een coöperatie. "Daarmee houden we rekening met onze groeiende structuren en de toename van de advisering voor onze leden“, zegt Bioland-voorzitter Toni Riegler.

Voor april plant de Biolandvereniging de verhuizing van Terlan naar de nieuwe vestigingsplaats in de industriezone Lana. Deze bevindt zich in het gebouw van het voormalige Autotest AG in de directe omgeving van de coöperatie Bio Südtirol en de Meraner Mühle, een partner van Bioland. Hier zal het eerste bio-competentiecentrum van Zuid-Tirol ontstaan. Daarmee volgt de lokale biosector de fruitsector en de vee- en zuivelindustrie die reeds het huis van de appel en het huis van de dierenfokkerij hebben. "Krachten bundelen en synergiën benutten is belangrijk, want er zijn belangrijke opgaven voor de toekomst“, zegt Bioland-directeur Reinhard Verdorfer. In het nieuwe bio-competentiecentrum zijn naast Bioland ook Biokistl Südtirol, de bio-controle-instantie ABCert en de bio-vleescoöperatie BioRegio met het bekende merk Bio-Beef gevestigd.

Nieuwe verkoopcoöperatie
Ook de nieuwe teelt- en verkoopcoöperatie BioAlto Südtirol zal in het bio-competentiecentrum in Lana onder worden gebracht. De nieuwe coöperatie, die op 28 januari wordt opgericht, staat voor de verkoop en distributie van verenigingsgecertificeerde bio-levensmiddelen uit een breed productpalet met regionale herkomst en van hoge kwaliteit. Er zijn weliswaar veel afzonderlijke directe verkopers van bio-producten, maar het ontbreekt aan een uniform verkoopplatform voor de horeca, gespecialiseerde retail en levensmiddelenhandel. Bovendien ontbreekt het vaak ook aan leveringszekerheid en aan de benodigde hoeveelheid van een bio-product op het juiste moment. Hierbij willen de Bioland vereniging en meerdere partners helpen met de oprichting van BioAlto Südtirol. Want de bio-sector moet zich doelgericht strategisch positioneren om gewapend te zijn voor de toekomst. "We willen vraag en aanbod beter sturen en gezamenlijk vaststellen wanneer welk product waar nodig is. Dit is vooral voor de directe verkopers een groot voordeel, zij hebben dit tot nu toe allemaal afzonderlijk uit moeten zoeken", zegt Toni Riegler.

Het idee voor de verkoopcoöperatie is twee jaar geleden ontstaan met de visie om de kleinschalige bio-telers in Zuid-Tirol de verkoop van hun hoogwaardige bio-producten – van zuivelproducten tot aan appelen – aan de handel mogelijk te maken. Het concept werd door de werkgroep 'Achtsame Landwirtschaft' uitgewerkt, die tot de marktspelers binnen de plaatselijke bio-sector horen: de oprichtingsfase van de BioAlto-coöperatie werd door de start-upafdeling van de Raiffeisenverband begeleid.

In Zuid-Tirol worden jaarlijks bio-levensmiddelen ter waarde van circa 40 miljoen euro verkocht. Een gezamenlijk marktonderzoek met de universiteit Bozen verwacht een jaarlijkse groei van circa 6% en in 2025 een jaarlijkse omzet van 54 miljoen euro. De vraag naar regionale bio-producten is groot, de biologische teelt neem toe. "De nieuwe coöperatie zal zich onder andere bezighouden met de opbouw van een productportfolio, met de logistiek, prijsonderhandelingen en afnamecontracten. Bovendien zal ze de teeltplannen tussen de telers en de vraagzijde coördineren“, zegt Reinhard Verdorfer.

Producten met BioAlto-label
BioAlto Südtirol is echter niet alleen een teelt- en verkoopcoöperatie, maar tegelijkertijd ook een merk naar het voorbeeld van het bekende merk 'Bio vom Berg' uit Noord-Tirol. De consument moet in de toekomst de regionale bio-producten met het door de IDM voorgestelde label 'BIOALTO Südtirol' in de verkoopschappen kunnen vinden en herkennen. "Als de klant BioAlto ziet, weet hij of zij dat het om regionale verenigingsproducten van de hoogste bio-kwaliteit gaat", zegt Reinhard Verdorfer. Wat onder andere nog open staat is of de bio-producten reeds dit jaar of pas in het komende jaar met het label 'BioAlto Südtirol' in de schappen komen te liggen. 

Als volgende stap staat nu allereerst de oprichting van de nieuwe coöperatie voor de deur. Tot de oprichtingsleden horen onder andere veertien directe verkopers. Als verdere oprichtingsleden, ondersteunende leden of partners zijn momenteel de Bioland vereniging Zuid-Tirol, de consumentencoöperatie koncoop, de hogeschool Salerno, Biokistl Südtirol, BioRegio/Bio-Beef evenals Sennerei Algund, Milchhof Sterzing, Bergmilch Südtirol en de BGO Bürgergenossenschaft Obervinschgau betrokken.

Bron: Raiffeisen Nachrichten 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven