Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De sector moet doordraaien"

Reacties handel, teelt, supermarkten en transport op avondklok

Het kabinet kwam gisteren met extra maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Op tafel ligt ook de invoering van de avondklok die, mits de Tweede Kamer collaboreert, in het aanstaande weekend ingaat. Dat treft ook de land- en tuinbouw en dus bleven reacties van belangenorganisaties in de handel (GroentenFruit Huis), teelt (LTO), transport (TLN) en supermarkten (CBL) niet uit.

Janine Luten, algemeen directeur van GroentenFruit Huis, geeft aan desgevraagd aan dat de brancheorganisatie druk bezig is met de aanstaande avondklok. “We hebben te maken met distributie die beleverd moet worden, groothandelsmarkten, snijderijen, grootkeukens van ziekenhuizen en gevangenissen. Dat moet natuurlijk allemaal doorgaan.” Daarnaast benoemt Janine de import, export en re-export naar derde landen.  “Heel veel productstromen van groenten en fruit komen via Nederland Europa binnen. Die moeten dan weer naar de andere Europese landen vervoerd worden. Als dat stil komt te liggen ontstaan er echt grote problemen. We zijn in die zin een vitale sector, onze leden leveren een belangrijke bijdrage aan het gevuld houden van de schappen in de supermarkt en andere verkoopkanalen.” 

Op de website van de Rijksoverheid komen formulieren beschikbaar die kunnen worden ingevuld als een werkgeversverklaring en medewerkersverklaring. Op onze eigen website verstrekken we up to date informatie met relevante hyperlinks naar de plek waar de formulieren kunnen worden gedowmload.  “De medewerkers die bij het essentiële proces betrokken zijn moeten dat kunnen tonen als ze aangehouden worden na 20.30 uur. Echt de hele keten vanaf uitgangsmateriaal tot eindproduct is hierbij betrokken en dat moet gewoon doorgaan. De sector moet doordraaien.” 

LTO wijst haar leden dan ook op het cruciale karakter van de beroepsgroep en men zal dan ook een modelverklaring beschikbaar stellen die ondertekend kan worden door de werkgevers/ondernemers. Verder benadrukt LTO dat ook nadere steunmaatregelen voor de sector noodzakelijk zijn en ziet dan ook graag dat het kabinet de omzetdrempel voor de TVL verlaagd van 30 naar 20%. Bovendien gaan er in de sector veel meer kosten op aan vaste lasten dan tot nu toe is vastgesteld. Het maximumbedrag van € 90.000 TVL-tegemoetkoming per kwartaal sluit niet aan bij de bedrijfseconomische situatie van veel (grotere) mkb-bedrijven volgens het LTO. Men ziet dan ook daar graag een verhoging.

Ook de transportsector benadrukt dat voor chauffeurs een uitzondering wordt gemaakt bij de avondklok. TLN wijst erop dat chauffeurs hiervoor twee verschillende formulieren bij zich moeten hebben om aan te tonen dat zij voor hun werk buiten zijn tussen 20.30 en 04.30. Eén van de formulieren is een werkgeversverklaring die men ook digitaal kan verkrijgen. Dit is overigens niet gelijk aan de Verklaring van dienstbetrekking van de Kiwa. Het tweede formulier is de Eigen verklaring avondklok en moet de medewerker zelf invullen. De formulieren komen beschikbaar zodra de Tweede Kamer een besluit neemt over de invoering van de avondklok.

Voor de supermarkten verandert er dit keer wel degelijk iets, aldus CBL. Supermarkten in heel Nederland moeten uiterlijk om 20:15 hun deuren sluiten. 550 supermarkten moeten daardoor hun openingstijden aanpassen. De logistieke operatie blijft wel tijdens de avondklok mogelijk, medewerkers kunnen gewoon van en naar het werk en de bezorgdiensten blijven doorgaan. Eveneens zijn hiervoor de twee formulieren nodig (werkgeversverklaring en Eigen verklaring avondklok).  

Naast de avondklok liggen er meerdere maatregelen op tafel. Bezoek moet verder worden ingeperkt tot maximaal één persoon, het personenvervoer vanuit het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stopt en voor reizigers uit het buitenland gaan strengere eisen gelden. Een overzicht van de nieuwe maatregelen is op Rijksoverheid.nl te vinden.

Bron: Rijksoverheid, TLN, CBL, LTO

Publicatiedatum: