Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Live-verbinding met de studio op derde dag BioKennisWeek

"Brussel zal met Farm-to-Fork-strategie nieuw kabinet behoorlijk achter de broek zitten"

Tholen - Woensdag en donderdag zet het programma van de BioKennisWeek zich anders dan de overige dagen voort vanuit een studio. Er is een live-verbinding met de studio in de Brabanthallen waar steeds nieuwe gasten plaatsnemen om over de verschillende onderwerpen te praten. "De studio breekt de week een beetje op", vindt Michaël Wilde, directeur van Bionext . "Het is net weer wat spannender om naar te kijken. Ik ben blij dat het beeld er goed en professioneel uitziet. Een compliment richting mijn team is wel op zijn plaats."

Direct na de Boerentroonrede maakten de boerentronen van plaats voor een nieuwe setting waarin Marjolein Keuning en Michaël Wilde in gesprek gingen met Rob van Brouwershaven. Hij is programmadirecteur Implementatie Visie bij het Ministerie van LNV. Het gesprek gaat over kringlooplandbouw, hoe kijkt Rob terug op deze visie, nu het einde van de kabinetsperiode nadert? "Overal in het land zien we mensen die richting duurzame landbouw aan de slag gaan. De stikstofcrisis was een tegenvaller. Daardoor werd de boel gepolariseerd, wat niet helpt om vooruit te gaan. Anderzijds laat het wel zien hoe belangrijk duurzame landbouw is."

Nieuw kabinet
Hoewel er na de verkiezingen in maart een nieuw kabinet aan zet zal zijn, verwacht Rob dat de visie wordt doorgezet in de nieuwe regeringsperiode. "Het kan best zijn dat het nieuwe kabinet er een ander woord voor gebruikt, maar we hebben het over een mondiale beweging, verduurzaming, die we moeten blijven volgen. Gelukkig hebben we Brussel die met de Farm-to-Fork-strategie het nieuwe kabinet behoorlijk achter de broek zal zitten."

Overheid en biologische markt
Hoewel het ministerie van LNV zich niet uitdrukkelijk uitspreekt over biologische landbouw, is dat sinds de Farm-to-Fork-strategie in mei 2020 naar buiten kwam wel veranderd, merkt Michaël op. "Ik begrijp dat het te maken heeft met dat je niet de reguliere boeren die bezig zijn met verduurzaming, voor de kop wilt stoten." Rob beaamt dat. "Iedereen binnen het ministerie zal zeggen dat biologische landbouw een mooi voorbeeld is van de invulling van kringlooplandbouw. Gangbare boeren kunnen veel leren van biologische voeren. Bijvoorbeeld dat een manier van produceren die goed is voor de natuur succesvol kan zijn en dat er een markt voor is."

De biologische sector op marktniveau stimuleren, bijvoorbeeld door het verlagen van de BTW op biologische producten, daar voelt de overheid volgens Rob op dit moment niet veel voor. "We kunnen wel veel aan bewustwording doen en doelen stellen waar boeren in de toekomst naartoe moeten. Daarmee creëer je voor biologische boeren een goede voedingsbodem." Als voorbeeld noemt hij een omschakelprogramma naar kringlooplandbouw, waar het ministerie binnenkort mee komt. "Daar verwacht ik veel van. Ook hebben we de laatste jaren gezorgd dat keurmerken door Milieu Centraal werden getoetst. Het is mooi om te zien dat de biologische keurmerken daarin goed voor de dag komen. Daarmee hebben we de markt proberen duidelijk te maken: als je die kiest, zit je echt goed."

Huiswerk
Als Marjolein vraagt of Rob tips heeft voor de biologische sector antwoordt hij: "Het gaat nu goed in de biologische sector. Jullie zijn een voorloper in de duurzaamheidsslag. Let erop dat je blijft voorlopen. Ik zou het mooi vinden als de biologische sector meer zou inspelen op de lifestyle van mensen. Om een voorbeeld te noemen: ik heb biologische phacelia in mijn tuin waar heel veel hommels en bijen op afkomen. Ik zie dat mensen blij worden als ze dat zien, je raakt iets bij mensen op zo'n moment. Doe als sector iets met die beleving." 

Waardering voor workshops
We kunnen concluderen dat de stemming er, halverwege deze kennisweek, goed in zit. Zowel bij bezoekers als bij de organisatie. Michaël Wilde, zegt na afloop van de workshop blij verrast te zijn met hoe goed het technisch en inhoudelijk loopt. "De reacties zijn ook ontzettend positief. Er is een groot aantal workshops waar ontzettend veel mensen meekijken. Dat laat zien dat het heel toegankelijk is. Tijdens de reguliere BioBeurs in Zwolle organiseren we ook wel workshops, maar op kleinere schaal. Daar komen zo ongeveer dertig mensen op af, terwijl je nu ziet dat sommige workshops wel tweehonderd bezoekers bekeken worden."

Bionext trekt er lessen uit voor de toekomst. "Het is goed om te weten dat deze workshops zo gewaardeerd worden door onze achterban. Ook wanneer er volgend jaar weer als vanouds een BioBeurs georganiseerd zou worden, verwacht de Bionext-directeur een aantal punten van deze BioKennisWeek erin mee te nemen. "We hebben natuurlijk ontzettend de behoefte elkaar weer te zien, maar een mooie combinatie van de oude vertrouwde beurs en deze BioKennisWeek zie ik wel voor me. Daar gaan we de komende maanden over nadenken."