Jan Dirk en Peter van der Voort in hun boerentroonrede:

"Een natuurlijke balans, dat is volgens ons de weg"

Tholen - Vanochtend begon dag drie van de BioKennisWeek traditiegetrouw met de Boerentroonrede. Gezeten op hun boerentronen was het dit jaar de eer aan Jan Dirk en Peter van der Voort van De Groote Voort om de Boerentroonrede voor te lezen.

Edith Lammerts van Bueren, voorzitter BioAcademy gaf een intro en sloot af met een reflectie. Foto: Bert van Ruitenbeek

Natuurlijke balans
"Nooit hebben we durven dromen, dat dit mogelijk is op onze boerderij. En als het hier kan, dan kan het overal. Wij kunnen met elkaar ons weer verbinden met de natuur om ons heen", stak Jan Dirk van wal. Hij vertelt dat de natuur steeds meer de ruimte krijgt en de bodem zienderogen herstelt. "Een natuurlijke balans. Dat is wat ons betreft de weg" zegt Peter. "Om die natuurlijke balans te vinden, moet je minder ingrijpen en de natuur meer op zijn beloop laten. Waar de balans ernstig is verstoord, zal het ook enige tijd duren totdat deze weer hersteld is. Het is een proces dat vaak jaren kan duren. Maar vertrouw op je gevoel en als je doorzet word je beloond. Bij ons is dat in de smaak van onze producten. Want alles wat wij doen vinden we terug in de kaas. Wat de koeien eten, de gezondheid van de dieren en of we netjes hebben gewerkt." Als er een onbalans is, zien de boeren dat direct terug in hun Remeker kaas.

Bio staat al jaren geparkeerd
Nadat Jan Dirk iets vertelt heeft over begrijpen van de koeien door hen goed te observeren - "De koe heeft altijd gelijk" - stipt Peter de schaduwkant aan van de groei van het biologisch keurmerk. "Vernieuwing van het keurmerk blijft uit en er wordt, net als in de reguliere markt, steeds meer geconcurreerd op prijs. Grote producenten zitten niet te wachten op meer regels en richtlijnen. Terwijl er genoeg kansen zijn om het keurmerk te verdiepen. Het feit dat bepaalde insecticiden en wormmiddelen in de biologische veehouderij nog gewoon mogen worden gebruikt, zie ik als een gemiste kans. Meer verdieping is wenselijk want ik mis de innovatie. Zonder innovatie raken consumenten de verbinding met het keurmerk kwijt en weet de jonge generatie nog amper waar het voor staat. Stilstand is achteruitgang en bio staat al jaren geparkeerd." 

"Maar waar kansen blijven liggen, worden ze gelukkig ook weer opgepakt. Kwaliteitsproducten waarin biologisch een basisvoorwaarde is. Producten met échte smaken. Niet uit zakjes, E nummers of aroma’s. Over hun Remeker kaas zegt hij: "Consumenten komen terug omdat de kaas smaak heeft én er wordt gedacht aan de natuur. Maar met alleen een goed verhaal kom je er niet. Ik begrijp dat wij een uitzondering zijn in de markt. Maar als je naar de planeet kijkt, zouden wij eigenlijk de regel moeten zijn."

Foto door Bert van Ruitenbeek

Schaalvergroting
Over de toekomst vertelt Peter dat het tijd is om op te schalen. "Groeien van 90 naar 110 melkkoeien en een tweede locatie voor de jongvee opfok. Alles blijft gras gevoerd en we zetten ook andere principes niet overboord. Ondertussen proberen we onze keten verder te verkorten en zelfvoorzienend te worden. De honger naar meer grond is daarmee voorlopig nog niet gestild."

Aan het einde van de troonrede klonken enkele tips voor andere ondernemers. "Wees onderscheidend, heb lef, durf jezelf te zijn, geloof in de kracht van ieders eigenheid en de kracht van de natuur. Met deze handvatten krijg je een krachtig bedrijf wat aansluiting vindt bij de uitdagingen waar we in deze tijd voor staan. Biologisch is wat ons betreft een solide basis."

Het verhaal van Peter en Jan Dirk werd afgewisseld met videobeelden die door Onno Gerritse op het bedrijf werden gemaakt. Ongeveer 235 mensen waren er via de liveverbinding getuige van. Na afloop klonk er een 'virtueel applaus' in de chat. 

Hier lees je de troonrede terug.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven