"La Trappe Puur is een frisse dorstlesser"

In het Brabantse Berkel-Enschot, vlakbij Tilburg, worden de trappistenbieren van La Trappe gebrouwen. La Trappe Blond, Dubbel en Tripel zijn wereldberoemd. Dat kun je zeker ook zeggen van het vlagggenschip - de La Trappe Quadrupel. Misschien wel het minst bekende familielid is La Trappe Puur. Reden voor een nadere kennismaking, aldus Bierista.nl die het bier aan een recensie onderwerpt.

"Veel mensen denken bij een trappistenbier aan een zwaar en donker bier. Die zijn er zeker, maar er zijn ook lichte blonde trappistenbieren. La Trappe Puur is er zo een. Dit bovengistende bier is een zogenaamd Skal-gecertificeerd bier, gebrouwen met biologische ingrediënten. Bewust omgaan met Moeder Aarde is natuurlijk iets dat bij een trappistenklooster past en zeker bij de Koningshoeven-abdij. Niet alleen worden hier biologische ingrediënten gebruikt, ook wordt er zeer bewust omgegaan met water en energie."

Over het bier meldt Bierista: "In het glas toont de La Trappe Puur zich in vol ornaat. Lichtgeel van kleur, een beetje mistig vanwege de gist en met een ferme witte schuimkraag. Van de aanblik alleen krijg je al dorst. Dit bier heeft slechts 4,5% alcohol en dat is net wat minder dan een regulier glas pils. Dit bier is in meerdere opzichten een uitstekend alternatief voor een pilsje."

Bloemenveld
"De geur is 'groen' en fris. Je ruikt duidelijk de hoparoma's. Het doet denken aan een bloemenveld. Deze delicate aroma's worden ondersteund door wat meer robuuste moutige tonen, die zoetheid meebrengen. Ook breekt er af en toe een stukje citrusfruit door. Dat citrus komt ook vaak naar voren in de expert-reviews vanuit de Bierista Community. Gemiddeld beoordeelt de community dit trappistenbier met een 7,6, een zeer bescheiden rapportcijfer voor een bier met zo'n geweldige smaak en balans."

De smaak
"Bij de eerste slok valt onmiddellijk de frisheid op. Dit is een lekkere lichte dorstlesser met veel meer smaak dan een Pils. De basis is de mout. Die geeft ruggengraat en brengt een licht zoete smaak mee. De hop maakt de muziek in dit bovengistende bier. Net als in de smaak komen verfijnde hopsmaken door. Het is fris en groen en overheerst geen moment. Die smaakbepalende hoparoma's zijn in perfecte harmonie met de mout en ook de gist, die zich - weliswaar bescheiden op de achtergrond - ook doet gelden. De nasmaak heeft een prettige bitterheid."

Bier-spijs
"La Trappe Puur is een bier dat rijk aan smaak is. Toch is de smaakintensiteit niet te vergelijken met de grote broers, zoals de La Trappe Tripel en de La Trappe Quadrupel. Die bescheiden smaakintensiteit van de Puur maakt dat dit bier uitstekend matcht met gerechten met eveneens een wat lagere smaakintensiteit. Denk bijvoorbeeld aan frisse salades, gerechten met witvis en als je de kip niet te kruidig is, kan dit ook mooie combinaties opleveren."

"La Trappe Puur is voor een vriendelijke prijs verkrijgbaar bij veel slijterijen en supermarkten. Een prima bier om de werkdag mee af te sluiten of om de maaltijd mee te beginnen! En ga straks - als het weer kan - zeker eens langs in Berkel-Enschot. Bij de abdij en brouwerij is een oude schaapskooi verbouwd tot een prachtig proeflokaal, waar je in de juiste ambiance kunt genieten van al dat moois uit de La Trappe-brouwerij. Nadat je een rondleiding door de brouwerij hebt gedaan, hebt genoten van een goed glas bier met wat lekkers erbij, kun je je biervoorraad nog even aanvullen door een bezoek te brengen aan de kloosterwinkel."

Bron: Bierista


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven