"Hoe smaller de strook, hoe meer voordelen in opbrengst"

Tholen - Dat strokenteelt in de biologische sector een hot item is, werd duidelijk toen zich gisteren bijna 130 mensen aanmelden bij de workshop die Dirk van Apeldoorn en Heleen Klinkert over dit onderwerp gaven. Een veelomvattend thema ook, een half uur nauwelijks genoeg bleek voor de masterclass. Voor vragen van bezoekers was helaas tijdens de workshop geen tijd, wel werd er een bak aan informatie gegeven. Heleen Klinkert van Nieuw Groen stelde Dirk van Apeldoorn, die zich als onderzoeker van de WUR bezighoudt met strokenteelt, de tien meest gestelde vragen over dit onderwerp. 

Breedte van de stroken en keuze van gewassen
In principe vallen 48 meter brede stroken ook onder de definitie van strokenteelt, maar over deze vorm ging het in de workshop niet. Een vaste breedte is er niet, maar we proberen de stroken zo breed te maken, dat ze onderling effect op elkaar hebben", legt Dirk uit. "De optimale breedte hangt ervan af wat de motivatie van de teler is om met strokenteelt aan de slag te gaan."

Ook de keuze van de gewassen is per teler verschillend. Volgens Dirk is het in elk geval aan te raden om met meer dan drie gewassen aan de slag te gaan. "Dan kun je goede combinaties maken. Je kunt het best kiezen voor gewassen die elkaar versterken. Welke dat zijn, hangt af van de omgeving en de uitdagingen die de teler met strokenteelt wil aanpakken. Maai- en rooigewassen afwisselen is ook in strokenteelt een goed idee en er moet altijd een strook groen zijn, je plaatst een plaaggevoelig ras naast een overwinterend gewas, zodat natuurlijke vijanden aanwezig zijn."

Foto: Oane de Hoop/WUR 

Mechanisatie
Een van de meest gestelde vragen van telers die strokenteelt overwegen gaat over mechanisatie. Kan ik met mijn huidige machinepark ook overschakelen naar strokenteelt? Volgens Dirk kun je het best een strookbreedte kiezen die past bij de machines die je gebruikt voor het gewas waaraan je het meest verdient, de zogenaamde cash crop. 

Foto: Dronewerkers

Opbrengst en biodiversiteit
Over kosten gesproken, ook de investering werd kort aangestipt. Er is sprake van typische investeringskosten zoals verlies van oppervlakte in de eerste jaren. Echter verdient het zich wel terug doordat strokenteelt helpt tegen ziektes en plagen. En wat levert het dan op? Dirk: "Wij zijn op zoek naar andere verdienmodellen, maar een ervan blijft de opbrengst in kilo's. In ons onderzoek vinden we bij stroken breder dan drie meter geen verschil in opbrengst. Je kunt zeggen dat hoe smaller de strook is, hoe meer voordelen je hebt in opbrengst. Aan de randen van de strook gebeuren spannende dingen", verwijzend naar het feit dat aan de randen van het perceel de opbrengst vaak het laagst is. Een veelgenoemd voordeel van strokenteelt is het positieve effect op de biodiversiteit. Hierover vertelt Dirk: "We weten er nog niet alles over, want het is complex om te onderzoeken. Ecologen zijn niet gewend om in landbouwsystemen onderzoek te doen." 

Telers die strokenteelt serieus overwegen, werd tijdens de workshop geadviseerd zich goed in het onderwerp te verdiepen. Behalve het bouwplan moet ook over beregenen, bemesten en bewerken vooraf goed worden nagedacht. "Het meeste werk gaat zitten in de voorbereiding", zegt Dirk. Telers kunnen zich aanmelden voor de Masterclass Strokenteelt van BioAcademy en Dirk adviseert eens een kijkje te nemen bij telers die strokenteelt toepassen. "Er zijn al best wat telers in Nederland die dit doen. Zij zijn allemaal enthousiast en vertellen er graag meer over."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven