Tineke van den Berg, De Stadsboerderij Almere:

"Nieuwe wetgeving ontlast ons van het controleren"

Tholen – Sara Kuijper van Skal Biocontrole had vanmorgen de eer om de eerste workshop van de Biokennisweek 2021 af te trappen. Samen met Maria van Boxtel (Land&Co), Miriam van Bree (Breedeblik) en Tineke van den Berg van De Stadsboerderij in Almere informeerde Sara de meer dan zeventig deelnemers aan deze workshop over de nieuwe biologische wetgeving voor de detailhandel die in 2022 van kracht zal zijn.

In de oude biologische verordening is het in de gehele biologische keten vereist om Skal gecertificeerd te zijn, behalve als detaillist. Het is nu voor verkooppunten van biologische producten verplicht om zich te registreren, aangezien voor hen vanaf 2022 ook een certificatieplicht geldt. Of je certificatie nodig hebt, kun je checken via de certificatie-checker van Skal.

Worden er producten verkocht of activiteiten die onverpakt zijn, dan is een certificaat verplicht. De aanmelding voor een certificaat bestaat uit verschillende stappen, dit zijn:


Bij het aanmelden voor een certificaat zal de inspecteur letten op inkoop & aanvoer, inkoop-, voorraad- en verkoopadministratie, massabalans, scheiding tussen biologische en gangbare producten, traceerbaarheid (tot aan de primaire productie) en het feit dat producten onder eigen label bij Skal geregistreerd moeten staan. Ben je als organisatie al gecertificeerd? Dan worden de verkoopactiviteiten aan het huidige certificaat toegevoegd.

Tineke van den Berg die de wekelijkse biologische markt bij De Stadsboerderij in Almere organiseert, geeft aan ‘heel blij' te zijn met de nieuwe wetgeving. "Hierdoor worden wij ontlast van het controleren en kunnen consumenten er zeker van zijn dat de producten echt biologisch gecertificeerd zijn. Ik hoop niet dat het financieel nadelige gevolgen heeft voor kleine producenten en starters.’

Voor meer informatie: www.skal.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven