Klaas de Lange, Weerribben Zuivel:

"Ik hoop dat we elkaar volgend jaar weer live zien!"

Tholen – Eén van de eerste workshops tijdens de BioKennisWeek werd vanmorgen gehouden door Weerribben Zuivel. Tijdens de workshop speciaal voor winkeliers en zuivelmedewerkers werd verteld waarin de zuivel in de biospeciaalzaak zich onderscheidt van dat in de supermarkt. Myrthe Bijl: “We vonden het vooraf zeker spannend en zien en spreken de mensen veel liever live. Deze online workshop gaf ons wel de kans om ons verhaal aan de winkeliers te kunnen vertellen. We ontvingen na de aankondiging van deze workshop al verschillende mails van winkeliers die niet aanwezig konden zijn, maar het nog willen zien. Daarom is het fijn dat ze onze workshop terug kunnen kijken. En morgenochtend is er nog een kans, om 11:00 uur houden we deze workshop nog een keer.”

Klaas de Lange en Edwin Crombags vertelden meer over de historie van het familiebedrijf, gevestigd aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, en wat de zuivel van de merken Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel zo bijzonder maakt

Klaas de Lange en Edwin Crombags.

Het bedrijf heeft een breed productassortiment, afkomstig van twee melkstromen. Edwin: “Alle producten van Weerribben Zuivel worden gemaakt van onze eigen melk, afkomstig uit natuurgebied Weerribben-Wieden. We verwerken de melk rechtstreeks vanaf de boerderij en het ligt de dag erna al in de winkel." Hij vertelde ook waarom ze het Vogelbescherming-logo op de verpakking mogen zetten: "Alle melk die bij ons binnenkomt voldoet aan de boerenlandvogelcriteria van de Vogelbescherming, zodat de boerenlandvogels een zo goed mogelijke uitgangspositie hebben om hun jongen groot te brengen." De melk van Zuiver Zuivel is afkomstig van 25 biodynamische melkveebedrijven in Nederland, allen Demeter-gecertificeerd en ook deze melk is goedgekeurd door de Vogelbescherming. Daarna vertelde hij wat er precies onderscheidend is aan biodynamische zuivel.

Meer over yoghurts
Weerribben biedt verschillende yoghurts aan. Daarom legt Edwin in de workshop onder meer uit wat het verschil tussen een roer- en een standyoghurt is. "Wij kiezen er bewust voor om de yoghurt warm af te vullen en door middel van zwaartekracht in de verpakking te stoppen. Hierdoor krijgt het een mooie dikke structuur. In grote fabrieken wordt over het algemeen koud afgevuld. Daardoor krijg je structuurafbraak van de yoghurts en moet je deze verdunning compenseren met poeder." Ook vertelt hij over het ontstaan van de naam Yomio, voor de mildere yoghurt.

Klaas geeft aan dat de Griekse yoghurt een heel populair product is. "Deze bieden we tegenwoordig in een beker en een emmertje aan. Dit wordt als stamproduct geproduceerd, wat betekent dat het rijpt in de verpakking. Daardoor krijg je een heel mooi dik product." De basis voor de kwark is een verse kaas, die bereid wordt door middel van uitlekken, net zoals vroeger. “We produceren dit echt nog op de ouderwetse manier. Hier hebben we in de loop van de tijd een eigen concept voor ontworpen, conform de hygiëne-eisen van deze tijd, in een gesloten systeem. Dit maakt onze kwark, wat een heel belangrijk product voor ons is, erg romig en smeuïg.”

Echte vanillevla en -yoghurt
En wat maakt de vanillevla en -yoghurt nou zo bijzonder? Edwin: “Er is tegenwoordig bijna geen vanilleyoghurt en vanillevla meer te koop. Producten heten nu yoghurt en vla met vanillesmaak. Bij ons zitten er echte vanille-extracten in en we voegen gemalen vanillestokjes toe. Dit zijn die zwarte puntjes die je ziet. Wij mogen onze vanillevla en vanilleyoghurt dus nog zo noemen." Om in te spelen op de trend richting minder suiker is het suikergehalte met 50% teruggebracht. “We voegen nu nog 5% aan suiker toe.”

Drinks Kefir en Acidophilus
Vervolgens wordt het verschil tussen de drinks Kefir en Acidophilus toegelicht. Dit zit hem in de verschillende cultures die toegevoegd worden. Kefir wordt bereid met originele kefir cultures die koolzuur vormen, wat het product een lichte prikkel geeft. “Aan Acidophilus wordt LactobacillusCasei toegevoegd. Dat is een goede culture, waarvan wordt gezegd dat de natuurlijke weerstand wordt ondersteund. Dit is nog altijd een reden voor de consument om dit product te kopen. Qua smaak is de Kefir wat frisser, de Acidophilus wat romiger", aldus Edwin.

Boter
Boter is een relatief nieuw product. Klaas: “Drie jaar geleden besloten we een nieuwe boterfabriek te bouwen. We karnen al heel lang en door karnen van karnenmelk komt boter vrij. Dit is een vrij bijzonder product. De Demeterboter van Zuiver Zuivel zuren we voorafgaand aan het karnen." En er zijn twee soorten Weerribben-boter: grasboter en boerenboter. "De grasboter leggen we voor de winter op voorraad. Hiervoor gebruiken we uitsluitend melk vanuit het weideseizoen. Deze boter is wat geler van kleur en beter smeerbaar. De bakker wil graag wat hardere boter en kiest er dan ook vaak voor om vanuit het winterseizoen wat voorraad te houden.” Het aanbod is ook uitgebreid met licht gezouten boter. “Hieraan voegen we een klein procentje zout toe."

De toekomst van de zuivelmarkt
Onder andere Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, stelde nog een vraag: Hoe kijken jullie naar de toekomst van de zuivelmarkt? Edwin reageerde daar als volgt op: "Plantaardig is een ontwikkeling die niet tegen te houden is en nog verder zal gaan. Er zal altijd bepaalde vraag blijven naar dierlijke zuivelproducten. Koeien blijven altijd nodig, aangezien er mest nodig is voor akkerbouw. Er is dus niks mis mee als daar melk uit voortkomt." Klaas vulde hem aan: "We zien een negatieve index op de consumptie van melk de laatste jaren. Maar bijzondere yoghurtsoorten echt populair." Edwin: "En het laatste jaar zijn met name BD-zuivelproducten in populariteit toegenomen. Dit zien we doorzetten de komende jaren, men wil de herkomst weten, garantie voor dierenwelzijn, de consument gaat voor kwaliteit."

Tot besluit zei Klaas nog: "Ik hoop dat we elkaar volgend jaar weer live zien!"

Deze workshop wordt morgenochtend om 11:00 uur nogmaals gehouden.

Voor meer informatie: contact@weerribbenzuivel.nl en www.weerribbenzuivel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven