"Biologische champagne: 2021 is hét jaar om over te stappen"

Op dit moment wordt in Frankrijk op slechts 3,5% van het areaal waarop ‘Champagne-druiven’ wordt geteeld, op biologische wijze geteeld. Champagnehuis Vranken-Pommery heeft eind 2020 aangekondigd op een deel van het de grond voortaan biologisch te gaan telen. Die mededeling zou weleens een kettingreactie teweeg kunnen brengen onder de overige champagnehuizen en champagnewijngaardhouders en telers kunnen stimuleren ook over te stappen op biologisch telen. 

Het lijdt geen twijfel dat het plan van champagnehuis Vranken-Pommery nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door degenen die bij de wijngaarden betrokken zijn. Volgens de keldermeester van het huis is 2021 hét jaar om over te stappen op biologische teelt. “We hebben te maken met een economische situatie waarin de opbrengsten kleiner zijn dan normaal en het is ook een tijd waarin we belangrijke beslissingen moeten nemen voor ons bedrijf...” , benadrukt Clément Pierlot, zonder een zekere verplichting te voelen een voorbeeld voor andere champagnehuizen te moeten stellen.

2% in omschakeling naar biologisch
Champagnehuis Vranken-Pommery heeft aangekondigd dat een deel van de eigen gronden geschikt wordt gemaakt voor biologische landbouw. Dit betekent nogal wat. Op dit moment wordt op 3,5% van de oppervlakken in de Champagnestreek biologisch geteeld: op iets meer dan 1.100 hectare. Volgens de laatste cijfers van het Comité interprofessionnel des vins de Champagne (CIVC),zat 2% van de oppervlakken in 2020 in de zogeheten overgangsfase naar biologisch.

Op dit moment is slechts 175 hectare omgezet naar biologisch, maar hierop bevinden zich wel bijna 60% van de wijngaarden van champagnehuis Vranken-Pommery. Op lange termijn is het plan om de hele wijngaard om te zetten naar biologisch. “We zijn tien jaar geleden al begonnen met het minderen van het gebruik van herbiciden, maar in 2020 zijn we hier helemaal mee gestopt. We moeten nu ook de laatste stap zetten,” zegt Clément die hiervoor ook vertrouwt op de ervaring van een andere wijngaard in het zuiden van Frankrijk die al een tijdje op biologische wijze aan het telen is. 

Champagnehuis Roederer gaat volledig biologisch telen
116 hectare – van de 240 hectare – van de eigen gronden van champagnehuis Roederer zal dit jaar – tijdens de oogst van 2021 – officieel biologisch gecertificeerd zijn. Dit zal het hoogtepunt zijn van bijna 20 jaar werken en proeven op verschillende percelen. "In 20 jaar tijd hebben we onze vloot trekkers verdubbeld. Dit betekende niet alleen een toename van het aantal investeringen, maar ook een toename van het aantal werkuren met 20 tot 30% voor het bewerken van de gronden,” legt keldermeester Johann Merle uit. Op dit moment zijn er maar liefst 55 werknemers in de wijngaarden van champagnehuis Roederer werkzaam. 

Het doel is om een kwalitatief hoogwaardig product aan te bieden. Het is echter voorlopig onmogelijk om in te schatten of en wanneer het ‘AB’-certificaat op de etiketten van de huiscuvées zal komen te staan. "We kopen een fles Romanée Conti bijvoorbeeld niet omdat deze biologisch is, maar omdat deze een Romanée Conti is... Voor Roederer geldt hetzelfde: we kopen Crystal omdat het Crystal is en vooral de biologische kwaliteit interesseert ons,” benadrukt keldermeester Johann, die daarmee aangeeft dat het vooral de wijntelers zijn die op dit gebied pioniers zijn. 

De baanbrekende champagnewijnbouwers
Andere certificaten als het ‘HVE’-certificaat met een ‘hoge milieuwaarde’ en het ‘VD’-certificaat die ‘duurzame wijnbouw’ bestaan al een tijdje, maar Champagne is het gebied waar het aandeel biologische teelt – dat wil zeggen een teelt waarbij geen enkel gebruik wordt gemaakt van een synthetisch product – het kleinst is. Volgens cijfers van de ACB was er in 2020 in Champagne echter inderdaad sprake van een toename van het aantal oppervakken dat naar biologisch is omgezet: het gaat om een toename van maar liefst 60%. "We hebben het aantal oppervlakken dat voor biologische teelt geschikt is gemaakt verdubbeld ten opzichte van dat van voorgaande jaren. Dit heeft ook echt effect gehad, zeker in relatie tot de opleidingen die we al jaren aanbieden en bovendien hebben we wat betreft het klimaat ook een redelijk goed jaar gehad,” benadrukt Pascal Doquet die sinds de jaren 2000 biologisch wijnmaker is bij Vertus en l'Association des champagnes biologiques, de vereniging van telers van biologische champagnes.

Bron: France Bleu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven