Boer Jeroen van der Kooij start met verzuivelen op Hoeve Rust-hoff

“Een gezond dier en een gezond product hangen met elkaar samen”

Boer Jeroen en Gusta van der Kooij hebben een biologisch veebedrijf in Maasland met blaarkopkoeien. Een langgekoesterde wens was om op de boerderij op ambachtelijke wijze, zonder bewerkingen van de fabriek, de melk van de koeien te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt. Die wens is in vervulling gegaan, de bereidingsruimte is klaar en in gebruik door boer Jeroen zelf!

Gezond dier = gezond product
De dieren op de boerderij krijgen de beste zorg; er wordt niet het uiterste gevraagd van de dieren, ze eten gezond en ziekte is zeldzaam. “Een gezond dier en een gezond product hangen met elkaar samen”, vertelt boer Jeroen. Volgens hem is het belangrijk dat je het verhaal overbrengt aan de consument. Blije, gezonde dieren leveren topkwaliteit melk, vlees en leer. En nu is hij dus zelf begonnen met het verzuivelen van de melk. “Dat had wel wat voeten in de aarde”, vertelt Jeroen. “Er zit strenge regelomgeving omheen, zeker als je zo’n hygiënische ruimte op de boerderij wilt zetten. Maar het is gelukt, en ik ben heel blij dat ik het verzuivelen nu op ambachtelijke wijze zelf kan doen!”

Dagverse bio-producten
In de gloednieuwe bereidingsruimte wordt allerlei dagverse biologische zuivelproducten gemaakt. De pasteuriseerketel doodt de bacteriën die in de melk zitten. Dit betekent dat de melk op een zeer hoge temperatuur van 85 graden verwarmd wordt en daarna weer gekoeld moet worden naar 30/35 graden.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Natuurmonumenten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven