"213 weidedagen en bijna 14 uur per dag"

Alle Eko Holland-bedrijven scoren 100% weidegang

Hoewel er nog steeds hier en daar frisse neuzen gehaald worden en beentjes gestrekt door de koeien, is nu ook bij Eko Holland de weidegangperiode en de daarbij horende registratie afgesloten. Eko Holland is een coöperatie van enkel biologische melkveehouders. "Als je biologisch bent, denk je er niet eens bij na dat het bijzonder is om veel te weiden. Het is onderdeel van onze systeemlandbouw. Ondanks dat biologische landbouw zeer veel regels heeft die je beperkingen en verplichtingen in je bedrijfsvoering opleggen, kiest een biologische melkveehouder uit eigen vrije wil hiervoor. En hij wordt er ook nog eens blij van. Waarom eigenlijk? Omdat je door biologisch te boeren met de natuur mee mag werken en erop vertrouwen kunt dat de natuur het altijd goed doet. Natuurlijk is ook biologisch boeren bijsturen en optimaliseren. Maar we kijken dan vooral naar het geheel", vertelt René Cruijsen. 

Heel veel weiden van alle groepen dieren, kalveren, jongvee, droge koeien en melkkoeien brengt volgens hem vele voordelen voor het gehele systeem. "Soms is het lastig te zien wat het brengt, dat meeveren met het natuurlijke ritme, zeker in een droog jaar. Maar uiteindelijk levert het je arbeidsvreugde en een gezonde bedrijfsvoering op. En een bijdrage in de oplossing van het stikstofprobleem. Tegenwoordig ook niet onbelangrijk. Met elke 720 uur reduceer je (minimaal) 5% ammoniakuitstoot uit de stal. We kunnen – ondanks de zeer uitdagende omstandigheden om te weiden dit jaar, met trots laten weten dat de melkveehouders van Eko Holland dit jaar maar liefst ruim 20% ammoniak gereduceerd hebben, puur en alleen op basis van weidegang. De feiten: 100% van onze ruim 200 bedrijven heeft in 2020 per bedrijf gemiddeld 213 dagen geweid, 13,9 weide uren per dag, en daarmee per koe dit jaar 2962 weide-uren gerealiseerd. En niet omdat het moet, maar omdat het kan. Daar word je toch blij van."

Foto's: K. van Wijk

Binnen de biologische melkveehouderij hebben de veehouders met de zuivelorganisaties gezamenlijk een kader gemaakt waar elke biologische melkveehouder in Nederland aan voldoet en ook door onder andere Qlip en Stichting Weidegang op gecontroleerd wordt. "Een minimum van 1440 uur is daarbij het uitgangspunt. Niet iedereen zit tenslotte in de omstandigheden voor maximale weidegang. Bijna 40% van onze leden is fysiek gecontroleerd op weidegang in 2020 en allemaal geslaagd. En ook nog eens met ruim het dubbele aantal uren dan wat we minimaal wenselijk vinden. Een dikke pluim dus voor alle weidende collega's maar zeker ook voor de Eko Holland bedrijven die 100% weidegang scoren met 213 weidedagen en bijna 14 uur per dag."

Voor meer informatie: info@eko-holland.nl en www.eko-holland.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven