Yumeko 10 jaar

"We maakten producten die nog niet bestonden in Nederland"

Het leek bijna geruisloos voorbij te gaan, maar dit jaar vierde Yumeko haar 10-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door twee vrienden die geloofden in een mooiere én maakbare toekomst. "Dromend van het neerzetten van een écht ethisch merk in de mark , van een beweging van schone slapers – en aantonen dat duurzame businessmodellen rendabel zijn en dat consumenten een werkelijke verandering in de samenleving teweeg kunnen brengen", schrijft oprichter en CEO Rob van den Dool in een blog.

"We zagen het dierenleed wat zich in dekbedden verschuilt, we zagen de enorme vervuiling van niet-biologisch katoen en we zagen de misstanden met uitbuiting van arbeiders en kinderen in de katoenketen. En we wisten dat het ook anders kon. We wilden de wereld veranderen, “Change The World Sleeping” werd onze lijfspreuk. Begonnen op een zolderkamertje. Zonder enige kennis van de textiel- of slaapmarkt startten we in 2010. Met een fikse dosis enthousiasme en bevlogenheid; maar ook een gezonde portie naïviteit. Want de weg van een duurzaam ondernemer kent veel hindernissen."

"Nu zijn we tien jaar verder. Er staat inmiddels een goedlopend bedrijf, met een team van meer dan 20 geweldige mensen op kantoor. En tienduizenden klanten die beter slapen en ook een eigen bijdrage hebben geleverd aan een betere wereld. Daarnaast is er daadwerkelijk een grote maatschappelijke impact bereikt in onze productieketens. Duizenden boerenfamilies werden voorzien van een jaarinkomen, duizenden arbeiders in onze ketens kregen een eerlijk loon. We hebben samen met onze klanten gezorgd voor een betere biodiversiteit, gezondere grond, minder vervuild water en een schonere bodem, minder CO2 uitstoot, ondersteuning van boerencoöperaties, werk voor sociale werkplaatsen in Nederland, beter dierenwelzijn voor honderdduizenden eenden en ganzen."

"In die 10 jaar stond innovatie in ons bedrijf centraal. We maakten producten die nog niet bestonden in Nederland. Van de eerste gecertificeerde wollen dekbedden en kussens met biologisch katoenen hoes. Tot de eerste complete organic en fairtrade collectie beddengoed. We waren de eerste die een dekbed introduceerde met verantwoord en gerecycled dons. We hebben een dons en matras recycle service opgezet. En we maken heerlijke matrassen van materialen met keurmerken. We introduceerden de eerste cradle to cradle handdoeken in Nederland en zijn doorgegroeid naar een complete collectie badgoed van biologisch en Fairtrade katoen. We wonnen prijzen en werden geprezen." 

"Bij de start 10 jaar geleden konden we hier alleen nog maar van dromen. We zijn trots op de gerealiseerde impact. Maar we zijn nog lang niet uitgedroomd. Het kan altijd beter. Wij voelen nog steeds onvrede. Want ook 10 jaar later slapen de meeste mensen op en onder beddengoed dat op een niet-verantwoorde manier is vervaardigd. Daar is geen twijfel over. Zo is op dit moment minder dan 1% van het katoen wereldwijd biologisch. En slechts 0,07% van het katoen heeft een Fairtrade keurmerk! Deze twee getallen geven de orde van grootte van het probleem aan. Maar geeft ook aan dat er nog veel winst is te behalen. We willen verder groeien om onze positieve impact te vergroten in samenlevingen over de wereld. We willen het draagvlak van schone slapers in Nederland veel meer gaan vergroten. We willen ook graag dat de slaapwereld ons voorbeeld volgt, meer duurzaamheid in productie en productaanbod. Meer verantwoord aanbod zorgt ook voor verhoging van de vraag."

De komende jaren willen we verder groeien om onze positieve impact te vergroten. Hiertoe zullen onze collecties worden uitgebreid met nieuwe tijdloze kleuren, nieuwe stoffen en prachtige dessins. Ook zal innovatie centraal blijven staan; we werken bijvoorbeeld nu al aan duurzame textiel innovaties voor beddengoed én dekbedden met o.a. hennep, zeewier en bamboe. We dromen verder van een Yumeko brandstore."

Voor meer informatie: www.yumeko.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven