Kosten registratie en kentekenen beperkt

De kosten van registratie van nieuwe (land)bouwvoertuigen per 1 januari 2021 zal beperkt blijven. Tot 1 juli a.s. kan de registratie van nieuwe (land)bouwvoertuigen ook op een vereenvoudigde wijze kan plaatsvinden. Dat hebben Fedecom, Cumela, BMWT en LTO hebben eind december met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken. De tijd tussen 1 januari 2021 en 1 juli 2021 zal, zo schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer, worden gebruikt om, samen met de sector, de systematiek van de versnelde inschrijving op te zetten voor (land)bouwvoertuigen. 

De afspraak met Ministerie I&W en RDW houdt in dat de fysieke identificatie en technische beoordeling door de RDW-medewerker (met de bijbehorende voorrijkosten en inspectiekosten) niet plaats hoeft te vinden. Identificatie en registratie van een voertuig vindt per 1 juli a.s. plaats via een digitale inschrijving van EU type-goedgekeurde voertuigen (met COC/CvO verklaring) en van voertuigen met een Nationale typegoedkeuring. Alles is erop gericht om het gehele traject zoveel mogelijk digitaal uit te voeren. De RDW denkt hiervoor in samenwerking met de sector op 1 juli a.s. klaar te zijn.

Deze afspraak betekent dat nieuwe voertuigen van 1 januari 2021 tot uiterlijk 1 juli 2021 ook online kunnen worden geregistreerd via rdw.nl/registreren. Mobiele machines (denk aan o.a. zelfrijders, heftrucks, veel tuin- en parkmachines) worden via deze route geregistreerd als motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). De basis hiervoor vormt de werkwijze en de registratiegegevens zoals die voor de bestaande (land)bouwvoertuigen zijn voorbereid. Deze gegevens kunnen o.a. van het Certificaat van Overeenstemming (CvO) of Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC) worden overgenomen.

Fedecom zegt met deze afspraak een financieel nadeel van ca. €4,5 miljoen voor de leden en de sectoren landbouw en bouw te hebben voorkomen. 

Bron: Fedecom


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven