"Het telen van de Swing Bio is een structureel project voor de appelsector"

Half november is de afzet van de Swing Bio begonnen. Hoewel Mylord vorig jaar 400 ton Swing Bio heeft afgezet, mikt het bedrijf voor dit seizoen op het afzetten van maar liefst 1.300 ton, met een doelstelling van 5.000 ton in 2024.

Op dit moment wordt het ras geteeld door 35 telers, verspreid over 4 teeltgebieden: de Loire-vallei, Tarn-et-Garonne, de Alpen en de Languedoc.

Mylord heeft hoge verwachtingen van de Swing Bio, een appel die meer is dan een biologische appel, omdat deze ook deel uitmaakt van een wereldwijd project gebaseerd op innovatie en gericht op agro-ecologie.

"Deze winter hebben we 120 ha aan boomgaarden"
Omdat het afgelopen jaar, waarin de appel met name vanwege de smaak populair was onder de klanten, succesvol is verlopen, heeft Mylord besloten om het oppervlak van de grond voor de aanplant van boomgaarden direct te vergroten naar 120 hectare, nog voordat ze volledig op de markt zijn gekomen.

“We kregen uitstekende feedback van supermarkten en biologisch specialisten die de agro-ecologische aanpak rond het Swing Bio-project enorm waardeerden. Dit alles deed maakte dat we nog sneller boomgaarden wilden ontwikkelen,” vertelt innovatiemanager Baptiste Geoffray.

"De Swing Bio is een appel die aan alle eisen voldoet"
Na een expeditie naar de oerbossen van Tian Shan in Centraal-Azië is een van de 'voorouders' van de Swing Bio meegenomen naar Frankrijk. "Dankzij dit genetisch erfgoed heeft de Swing Bio nu een grote weerstand kunnen opbouwen tegen ziekten en ongedierte als schurft en bladluizen. Ook blijft de appel dankzij dit genetisch erfgoed lang goed. 

De mooie rode kleur maakt de appel niet alleen visueel aantrekkelijk, maar de Swing Bio wordt ook gekenmerkt door een zeer geurig, knapperig en sappig vruchtvlees en beschikt de appel over een goede suiker-/zuurbalans.

Daarnaast is de Swing Bio een ras dat het hele seizoen rijpt en ook aan het eind van het seizoen nog erg lekker blijft."

"We telen de Swing Bio in Frankrijk uitsluitend op biologische wijze"
Vanwege deze zeer interessante eigenschappen, heeft Mylord, die in Frankrijk de exclusieve teelt- en afzetrechten voor de Swing Bio heeft, besloten de appel uitsluitend op biologische wijze te telen.

“De Swing Bio onderscheidt zich door weinig bewerkelijke teeltwijze. Hierdoor hoeven we minder in te grijpen in boomgaarden, door de smaakkwaliteiten en het feit dat de appel lang bewaard kan blijven.

Het leek ons ​​dan ook voor de hand liggend om dit van nature resistente ras zoals gezegd uitsluitend op biologische wijze te telen.”

"Met de Swing Bio gaan we een stapje verder met nóg veeleisendere specificaties"
Mylord wilde echter nog een stapje verder gaan, door aan het Swing-project als geheel te denken - van de teelt tot de afzet - en door te focussen op agro-ecologie.

"Dankzij de intrinsieke kwaliteiten van de Swing Bio kunnen we met dit ras een stapje verder gaan dan met een klassiek biologisch ras van dit niveau.

Daarom zijn we begonnen met een sterk initiatief, gericht op het ontwikkelen van specificaties met zeer strakke verplichtingen op het gebied van respect voor het milieu, het behoud van biodiversiteit en de bescherming van bestuivers.

Met dit project willen we al onze telers bewust maken van het belang van respect voor het milieu in de boomgaard. Velen van hen zijn meer dan bereid hiervoor in te zetten."

Voor meer informatie:
Baptiste Geoffrey
Mylord
Telefoon: +33 6 42 76 89 20
bgeoffray@mylord.fr
www.swing.bio.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven