Brussel roept Portugal op om de biologische landbouw te stimuleren

Portugal moet prioriteit geven aan het behoud van het milieu en het stimuleren van de biologische landbouw, aldus de Europese Commissie in een verslag dat vrijdag is gepubliceerd.

In een reeks aanbevelingen van de Europese Commissie om Portugal te helpen bij het opstellen van een nationaal strategisch plan in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor 2021-2027, benadrukt Brussel dat het behoud van de biodiversiteit in Portugal een uitdaging blijft.

In het verslag wordt ook benadrukt dat de beschermingsstatus van agrarische gebieden ontoereikend wordt geacht, deels als gevolg van het opgeven van traditionele landbouwsystemen.

Volgens Brussel liggen de biologische landbouwgebieden in Portugal "ver onder het gemiddelde van de Europese Unie" en ontwikkelen de landbouwsystemen die een positief effect hebben op het milieu zich langzaam. Brussel benadrukt de noodzaak om goede landbouw-praktijken te financieren die de biodiversiteit respecteren.

De beschikbaarheid van water en de kwaliteit van de bodem zijn volgens de aanbevelingen twee andere belangrijke uitdagingen voor de landbouwsector. Portugal is een van de landen van de Europese Unie (EU) met het hoogste niveau van wateronttrekking, aldus de commissie. 

In het document wordt ook geconstateerd dat zonder voldoende water sommige gewassen tegen 2050 niet meer geteeld zullen kunnen worden en dat de winst hierdoor drastisch zal dalen.

De Commissie benadrukt dat de Portugese landbouw de klimaat-overgang moet verbeteren conform de doelstellingen van de "Farm to Fork"-strategie en die van de biodiversiteit.

De Europese Commissie heeft vrijdag aanbevelingen gedaan aan lidstaten om nationale strategische plannen op te stellen om de negen doelstellingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2021-2027 te bereiken.

Het politieke akkoord over het nieuwe GLB zal naar verwachting in het voorjaar van 2021, tijdens het Portugese voorzitterschap van de EU, worden gesloten. De lidstaten hebben tot 1 januari 2022 de tijd om hun strategische plannen te presenteren.

Bron: Portugal Resident


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven