"We wilden echt iets betekenen voor de samenleving"

COVID-19 test als nieuwe expertise

Tholen - Gedurende de coronacrisis heeft TLR zich vastgebeten in een nieuwe tak van sport. Waar het Rotterdamse laboratorium normaliter met name focust op het analyseren van een brede range aan producten op het gebied van levensmiddelen, diervoeders en (bio)brandstoffen, heeft TLR zich gedurende de laatste maanden van 2020 gespecialiseerd in het testen van humane swabs op het coronavirus. "We vroegen ons op een gegeven moment af hoe we konden helpen. We wilden in deze tijd echt iets betekenen voor de samenleving. Toen bleek dat ondersteuning bij het vergroten van de testcapaciteit in de provincie Zeeland keihard nodig was en zijn we hier mee aan de slag gegaan", vertelt Harm Janssens directeur van TLR.

Teststraat in Middelharnis

TLR werd door het Viroscience van Erasmus Medisch Centrum gevraagd of zij een deel van haar testcapaciteit in wilde zetten voor COVID-19 analyses. "We beschikken over jarenlange ervaring in virusanalyses in levensmiddelen van onder andere het Norovirus en Hepatitis A. Ook wisten we door de Fipronilcrisis wel een beetje wat er zou gaan spelen. Dit hielp zeker bij alle voorbereidingen die getroffen moesten worden. Wij wisten bijvoorbeeld al hoe je in korte tijd van 100 naar 1000 monsters kunt opschalen." TLR heeft de door het RIVM vereiste kwaliteitsanalyses uitgevoerd en toestemming gekregen om zelfstandig de COVID-19 diagnostiek uit te voeren.

Inmiddels zijn er zeven testlocaties geopend in Zeeland. De laatste teststraat waarbij TLR  betrokken is opende op dinsdag 3 november in de voormalige bouwmarkt in Sint-Maartensdijk. De andere testlocaties zijn te vinden in Goes, Hulst, Oostburg, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee.

Analyse van de monsters in het lab van TLR.

Drukke bedoeling
TLR stond sowieso voor een druk jaar aan het begin van 2020, vertelt Harm. "Er staat een verhuizing op stapel. Een deel van het nieuwe stadion van Feyenoord komt te staan op de plek waar ons laboratorium nu staat. Wij moesten daardoor op zoek naar een nieuwe locatie en hebben dit gevonden op de Dutch Fruit Port in Ridderkerk. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, dit gebeurt met verschillende teams."

Zo'n 7.000 vierkante meter van het nieuwe pand zal worden uitgerust met de modernste analyseapparatuur. "Niet alleen is het mogelijk om aan de Handelsweg onze laboratoriumcapaciteit uit te breiden. Ook qua logistiek levert het de nodige voordelen op. Zo kunnen we de AGF-handelaren, die straks onze buren zijn, bijvoorbeeld nog sneller van dienst zijn." De verbouwing is naar verwachting na de zomer van 2021 afgerond zijn en het nieuwe lab zal in 2022 geopend worden.

Verdere gevolgen coronacrisis
De analyses van TLR worden onder meer gebruikt voor de afgifte van certificeringen voor bio-producten. Dit maakt dat het laboratorium sectorbreed actief is. "De impact van de coronacrisis op de horeca hebben we gemerkt. Voor de grondstoffenstromen verwachten we hierdoor een tijdelijke afname begin volgend jaar. De Nederlandse productie is overall voor ons idee best goed door gelopen. Als bedrijf maken we een organische groei door qua analyses." Hierin zien we een algemene groei in analyses die nodig zijn in ons kernaanbod “Food, Feed and Fuel.”

Voor meer informatie:

Harm Janssens
TLR International Laboratories
Bankwerkerstraat 16
3077 MB Rotterdam
010 2823292
06 51520379
info@tlr.nl
www.tlr-international.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.