150.000 biologische bloembollen voor Rotterdams bijenlandschap

Groene Cirkels heeft 150.000 biologische bloembollen uitgedeeld aan de bijenvallei van Diergaarde Blijdorp en aan groene initiatieven in de stad, zoals stadskwekerij De Kas in Rotterdam Noord, de botanische tuin in Rotterdam Zuid of de Groene Connectie in Rotterdam West. Hiermee is de start gemaakt met een bijenlandschap in Rotterdam.
 
Het Rotterdamse bijenlandschap is een vervolg op andere bijenlandschappen in de provincie Zuid-Holland, waaronder gemeente Leiden en omgeving. De provincie heeft de ambitie om van Zuid-Holland een groot bijenlandschap te maken. Gedeputeerde Berend Potjer: "Met meer natuur komt er meer leven in de stad. Meer bloemetjes en bijtjes. Meer biodiversiteit. Zo wordt Rotterdam een verbindende schakel in het Zuid-Hollandse bijenlandschap.” Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra vult aan: “Bovendien zorgen de bollen als ze straks in bloei staan voor een prettigere leefomgeving voor de inwoners én zorgen de perken ervoor dat water sneller weg kan lopen bij heftige regenbuien. Win-win-win.”

Foto: Provincie Zuid-Holland

Zonder bij geen aardbei
Een bijenlandschap is een bloemrijk netwerk van tuintjes, perkjes, bermen, veldjes en terreintjes, dat door de stad heenloopt en waarin insecten nectar en schuilplekken vinden. Iedereen met een bloemrijk stukje groen draagt hieraan bij en dat is hard nodig. Want het gaat niet goed met de bijen, vlinders en zweefvliegen. Veertig procent wordt met uitsterven bedreigd. En dat is slecht nieuws, omdat ze voor zestig procent ons voedsel bestuiven. Dus zonder bij geen aardbei. Ook vormen de insecten op hun beurt weer voedsel voor andere kleine dieren en vogels, die daardoor beter kunnen overleven.
De bloembollen zorgen voor nectar voor de bij in het vroege voorjaar als de meeste planten nog niet bloeien. Om de bij verder te helpen overwinteren, kan ook bijvoorbeeld bloeiende klimop worden geplant. Verder is bij deze actie specifiek gekozen voor biologische bollen. Hierbij ben je ervan verzekerd dat er geen gif in de bollen zit zodat de insecten kunnen overleven.

Een gevarieerde, bloemrijke natuur in de stad is niet alleen goed voor bijen en andere insecten. Meer biodiversiteit zorgt voor een prettige leefomgeving en meer frisse lucht. En groen biedt verkoeling op hete zomerdagen en houdt water vast, zodat regenwater bij hevige buien beter opgevangen wordt.

Samen werken aan meer biodiversiteit
Groene Cirkels is samen met Diergaarde Blijdorp, de Groene Connectie en 1000 stapstenen voor de Bij het Rotterdamse bijenlandschap gestart. Dit initiatief sluit aan bij de ambitie van de gemeente om samen te werken aan meer biodiversiteit in de stad en is een eerste stap in de uitvoering van de Rotterdamse Uitvoeringsagenda Biodiversiteit.

Groene Cirkels is een samenwerkingsverband tussen overheden, kennisinstellingen, bedrijven en belangenorganisaties die samen natuur en economie in balans brengen en zo werk maken van een gezonde toekomst, een betere leefomgeving en een duurzame economie.

Bron: Provincie Zuid-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven