Vivai Fratelli Zanzi

Italiaanse appelteelt wordt steeds meer biologisch

“Als een teler een nieuwe appelboomgaard wil aanplanten, dan is het belangrijk om de locatie te beoordelen en het ras te kiezen dat past bij de eigenschappen van de gekozen plek. Het komt voor dat een teler geen clubras wil telen, maar zich toespitst op innovatieve of biologische rassen die winstgevend zijn. Een locatie in de vlakte of in de hoger gelegen gebieden kan hierbij van doorslaggevende factor zijn. De afgelopen jaren heeft de appelteelt in de lager gelegen gebieden een aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar het wordt steeds belangrijk om de trends te volgen. Onze ervaring is dat een vroeg ras als Devil Gala een venster van meer dan 15 dagen toelaat om de appelen goed in de markt te zetten. Op deze manier kan een uitstekend inkomen worden verkregen”, zegt Giovanni Zanzi van het Italiaanse Vivai Fratelli Zanzi.

Devil Gala is een vroeg ras dat rond 25 juli in het zuiden van Italië en rond 30 juli in Emilia Romagna rijpt. Dat is 15 tot 20 dagen eerder dan andere Gala appelen en het ras heeft als voordeel dat het op de markt gebracht kan worden nog voordat het appelseizoen officieel van start gaat.

“We hebben jarenlang testen gedaan en hieruit is gebleken dat eind juli de Devil Gala in Ferrara al een brixwaarde van 13 heeft. Het ras heeft een dieprode kleur en past zich goed aan overeenkomstig het gebied waar hij wordt geteeld. De boom is sterk en productief en de appelen zijn uniform en hebben een grote maat. De kleur ontstaat al vrij vroeg in het groeiproces en het is de kleurrijkste Gala appel die op dit moment verkrijgbaar is. Het ras is dan ook erg populair en er is veel vraag vanuit heel Europa.”

Het hebben van een goed ras is nog geen garantie voor een goed seizoen. Het is belangrijk dat het ras continue wordt verbeterd. “Het telen van een clubras biedt voordelen, maar als je dit niet doet dan heb je meer vrijheid. Tegelijkertijd komt er ook meer verantwoordelijkheid bij kijken. Bijvoorbeeld de afzet, want dit moet kenbaar gemaakt worden zonder dat het ras verward wordt met andere rassen. De consument moet midden in de zomer weten dat hij vers seizoensfruit koopt en dat de appelen niet maandenlang worden opgeslagen of geïmporteerd uit het buitenland. De naam Devil Gala moet dan ook staan voor een goede, gezonde en verse appel zodat de consument geprikkeld wordt het nog eens te kopen.”

“Het biologische aspect wordt steeds belangrijk en het aandeel biologische appelen neemt wereldwijd toe. Inmiddels zijn er veel rassen beschikbaar die resistent of tolerant zijn voor verschillende ziekten. Hierdoor is een biologische teelt met goede opbrengsten meer werkelijkheid dan een utopie. We hebben in het kader hiervan een divisie opgericht, Zanzivivai Bio, die zich toelegt op de teelt van gecertificeerde biologische fruitsoorten. De rassen voldoen aan de zeer specifieke eisen die aan het biologische segment worden gesteld: weerstand tegen ziekten, fruit met een goede smaak en een hoge productiviteit”, besluit Zanzi.

Voor meer informatie:
Giovanni Zanzi
Vivai F.lli Zanzi 
Via del Gorgo 137
Loc. Gorgo di Fossanova San Marco
44124 Ferrara - Italië
+39 0532 719072
vivaizanzi@vivaizanzi.it
www.vivaizanzi.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven