Brazilië ontwikkelt zijn allereerste bio-mangoteeltsysteem

Brazilië heeft zijn allereerste bio-mangoteelt. Het onderzoek was al meer dan 10 jaar aan de gang bij de eenheid Mandioca e Fruticultura (cassave- en fruitteelt) van de Braziliaanse Agricultural Research Corporation (Embrapa). Nu zijn voor telers de resultaten online beschikbaar in een gids die alles omvat; van het voorbereiden van de bodem tot het behandelen van ongedierte en irrigatierapporten via anba.com.br

Embrapa heeft in het verleden bio-systemen voor meer dan 50 producten ontwikkeld, waaronder ananas. Het nieuwe mangoprogramma is ontwikkeld voor het Chapada Diamantina gebied in de staat Bahia, maar het is overal in Brazilië toe te passen. Ana Lúcia Borges, die verantwoordelijk is voor het nieuwe tuinbouwsysteem: "Het werd ontwikkeld voor deze plaats, maar het kan worden aangepast aan andere regio's, omdat alle basisprincipes van de bio-teelt in het systeem worden beschreven." 

Bahia is de tweede grootste mangostaat in Brazilië, met 442.233 ton geoogst in 2019. Borges: "Bahia heeft het grootste geoogste gebied in Brazilië. Op dit moment wordt er op zo'n 100 hectare biologisch geteeld, meestal door telersfamilies."

Borges is afgestudeerd in Bodem en Plantaardige Voeding en stelt dat het initiatief kleine telers, die al mango's telen, zou moeten steunen. Ook zou het systeem op de lange termijn meer bio-fruit beschikbaar moeten maken voor de binnenlandse afzet en de export. In de eerste helft van 2020 exporteerde Brazilië ruim 54 mln kg mango (inclusief niet-biologische). Deze hoeveelheid daalde met 21% ten opzichte van H1 2019.

Het systeem
Embrapa werkt voor het onderzoek samen met Bioenergia Orgânicos, een privéonderneming met 100% Braziliaans kapitaal. Het bedrijf is geïnteresseerd in het telen en bewerken van biologische mango tot sap. De onderzoekers werken op land dat eigendom is van het bedrijf en kozen twee variëteiten om te telen: Ubá mango, die oorspronkelijk uit Minas Gerais komt en goed geschikt is om sap van te maken en Palmer mango, uit Florida, die meestal als hele vrucht wordt verkocht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven