Deense overheid trekt miljoenen uit voor biologische sector

Toen de Deense overheid hun begroting in augustus indiende, was Organic Denmark bezorgd dat daarin geen rekening zou worden gehouden met de biologische sector. Deze zorgen zijn nu omgeslagen in enthousiasme.

De biologische ambities leken erg beperkt toen de Deense overheid de begroting in augustus indiende. Nu de financiële wet 2021 is aangenomen, is dat beeld veranderd. Deze wet werd aangenomen door diverse partijen binnen de regering en trekt 20 miljoen Deense kronen per jaar uit in de komende vier jaar voor de Foundation for Organic Farming. Daarnaast komt er 25 miljoen Deense kronen per jaar beschikbaar in de komende vier jaar voor de reorganisatie van openbare cateringbedrijven, innovaties, etc. In een vervolg-overeenkomst zal er worden bepaald naar welke initiatieven het geld zal gaan.

“De regering en de partijen laten hiermee zien dat ze ervan overtuigd zijn dat biologisch telen een belangrijk onderdeel uitmaakt van de toekomst van het Deense tuinbouw- en voedselsysteem. Dat is fantastisch nieuws en ook nodig als we onze doelen om de biologische markt in Denemarken te verdubbelen willen halen in 2030. We willen een veel duurzamere voedselproductiesector creëren,” zegt Helle Borup Friberg, directeur van Organic Denmark.

Voorzitter van het bestuur van Organic Denmark, Per Kølster, benadrukt dat investeringen in de biologische sector noodzakelijk zijn om de concurrentie aan te kunnen gaan met de conventionele teeltsector, die al jarenlang subsidies heeft ontvangen.

“We moeten onderzoekssubsidies van meerdere jaren inhalen en hebben grotere flexibiliteit nodig om de nodige subsidies voor onderzoek en ontwikkeling te regelen,” zegt hij. Hoofd tuinbouw en voedselbeleid van Organic Denmark, Sybille Kyed, is het daarmee eens en voegt eraan toe dat investeringen belangrijk zijn omdat de vraag en uitdagingen in de toekomst alleen maar zullen toenemen.

“De biologische markt zorgt voor biodiversiteit, het welzijn van dieren, schoon drinkwater, vermindert de klimaatvoetafdruk, voegt meer groenten toe aan de keuken en vermindert de hoeveelheid weggegooid voedsel, maar we moeten blijven investeren. We hebben te maken met een toenemende vraag en meer uitdagingen en de biologische teelt staat nog altijd in de kinderschoenen. Sterke ambities zullen ervoor zorgen dat biologisch telen voor nog betere resultaten zal zorgen,” zegt Sybille Kyed.

Bron: Organic Denmark


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven