Bio-certificatie best herkende voedselcertificaat in Spanje en de EU

Volgens de meest recente Eurobarometer1 die onlangs door de Europese Commissie is gepubliceerd, wordt van alle agrofood-certificeringen de officiële certificering van biologisch voedsel het best herkend door de Spaanse en bij uitbreiding de Europese consument, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd bij meer dan 27.000 Europeanen tijdens de maanden augustus en september 2020.

Het EU-biolabel, het logo met de EU-sterren in de vorm van een blad tegen een groene achtergrond dat een product certificeert als biologisch, wordt steeds vaker herkend. Drie jaar geleden herkende 14% van de Spaanse consumenten het logo. Dit jaar is dat cijfer gestegen naar 45% en voor het eerst worden daarbij andere certificeringen zoals oorsprongsbenamingen (BOB) en beschermde geografische aanduidingen (BGA) voorbijgestoken.

EU-biolabel

De Spaanse consument blijkt weet te hebben van een Europese wetgeving – concreet gaat het om EU-verordening 834/2007 – en een officieel controle- en certificeringssysteem, die aangeven hoe biologisch voedsel moet worden geteeld, geproduceerd of verwerkt. 89% van de Spaanse ondervraagden bevestigden immers dat biologische producten voldoen aan een specifieke regelgeving inzake pesticiden, meststoffen en antibiotica.

Tegelijkertijd zorgt de verplichting om te telen en te produceren onder de voorwaarden van bovengenoemde verordening voor een positieve houding van de consument ten aanzien van het aspect duurzaamheid. Maar liefst 88% van de Spaanse ondervraagden bevestigt dat biologische producten worden geteeld of geproduceerd met meer respect voor het milieu dan de conventioneel geteelde agrofoodproducten.

De consumenten zijn ook van mening dat biologische producten een hogere kwaliteit hebben (bevestigd door 81% van de ondervraagden) en beter smaken (73%) dan andere producten.

Deze hoopgevende gegevens zouden de Europese Unie moeten aanmoedigen om haar strategie ter ondersteuning van de biologische productie te versterken en om de Europese consument, in overeenstemming met de Green Deal, een eerlijk, gezond en biologisch voedselsysteem te bieden. De doelstelling van de EU is dat 25% van het totale Europese landbouwareaal wordt gebruikt voor biologische teelt en dat het gebruik van gevaarlijke chemische pesticiden in de conventionele landbouw met 50% wordt verminderd.

 1 Special Eurobarometer 504: Europeans, Agriculture and the CAP. November 2020.

Voor meer informatie:
ASOBIO (Spaanse Vereniging van Teelt- en Afzetbedrijven van Biologische Producten)
C/ Dr. Castelo 44

28009 Madrid (Spanje)
Tel: +34 633 588 200
info@asobio.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven