Lilifruit viert jubileum met introductie op Belgische markt

Tholen - Een uit de hand gelopen hobby, zo zou je het bedrijf van Hans Apontoweil kunnen noemen. Precies zeven jaar geleden startte hij Fris Gedroogd Fruit, leverancier in geweld gedroogd fruit. Een jaar later waren zijn producten via Udea in heel Nederland verkrijgbaar en nu is de stap gezet naar onze zuiderburen.

Hans Apontoweil met Lilifruit tijdens Biobeurs 2020.

Ambachtelijk proces
Hans' enthousiasme voor het wellen van gedroogd fruit is er in de afgelopen zeven jaar niet minder om geworden. "Geweld gedroogd fruit bevat veel voedingsstoffen en vezels en is daarmee een voedzaam tussendoortje dat de trek prima kan stillen. Vergeleken met vers fruit, dat kort houdbaar is, kun je hiervan heel lang genieten. Het wellen is een ambachtelijk proces wat acht tot achtenveertig uur duurt. Dat is een groot verschil met de industriële producenten van geweld gedroogd fruit. Juist door langzaam te wellen, krijg je de kenmerkende zachte structuur met die volle smaak”, legt Hans uit. "Na het wellen pasteuriseren we het gewelde gedroogde fruit langzaam, waardoor het een houdbaarheid krijgt van minimaal zestien maanden."

Nieuwe producten
Het assortiment van biologisch gedroogd fruit bestaat uit abrikozen, pruimen, vijgen, dadels en hele cranberries. Dit alles is te koop onder de naam Lilifruit, waar ook gekonfijte gemberstukjes toe behoren. Nieuwste toevoeging aan het assortiment zijn twee mixen met kleine stukjes biologisch gedroogd fruit. De boomgaardmix bestaat uit rozijn, pruim, abrikoos en vijg en de exotische mix bevat dadel, banaan, ananas en goji. Wie in begin dit jaar op de Biobeurs was, heeft van deze mixen al kunnen proeven. Ondertussen wordt er aan nog meer nieuwe producten gewerkt. "Lilifruit biologische kokosblokjes, wat ik al heel lang wilde, komen er in het eerste kwartaal van 2021 bij", vertelt Hans.

Een proefplankje met alle producten

Effect corona
Consumenten kunnen het geweld gedroogd fruit van Lilifruit vinden bij onder meer Ekoplaza en Odin. Daarnaast belevert Fris Gedroogd Fruit ook de horeca via groothandels als Hanos, Bidfood en Zegro. Hotels geven het conventionele geweld gedroogd fruit een plaats bij het ontbijtbuffet, restaurants verwerken het in allerlei gerechten. Vooral wanneer het fruit van het zomerseizoen uit de schappen verdwijnt, en het wildseizoen zich aandient, nemen restaurants veel geweld gedroogd fruit af. Wild laat zich goed combineren met bijvoorbeeld pruimen of cranberries . 

De sluiting van de horeca heeft effect op de afzet van de grootverpakkingen. "De omzet in dit kanaal daalde met vijfendertig procent. Lilifruit daarentegen groeide met zestig procent in de bio-winkels. Doordat er dit jaar in biologische supermarkten meer ruimte ontstond in het schap, was Lilifruit in meer winkels verkrijgbaar."

Over de grens
Hans is ervan overtuigd dat (geweld) gedroogd fruit nog veel meer potentie heeft. "Vorig jaar stond ik met kleine stukjes (biologisch) gedroogd fruit op vakbeurs Bakkersvak in Gorinchem. Dat leverde direct resultaat op. Bakkers en patissiers reageerden heel enthousiast bij het proeven van mijn producten. Zij kennen wel het standaardassortiment van abrikozen en pruimen, maar ik kon ze laten zien dat er nog veel meer mogelijk is, in verschillende formaten. Zo leveren wij binnen de retail onze gedroogde bananenstukjes van 5 à 7 millimeter die in chocoladerepen verwerkt worden."

Nieuwe tweetalige verpakking klaar voor de Belgische markt

En ook over de grens liggen er kansen. Begin 2021 zal Lilifruit geïntroduceerd worden bij bio winkelketen Sequoia. "Ik heb marktonderzoek laten doen naar de potentie van Lilifruit in Duitsland en de eerste contacten met groothandels die interesse getoond hebben zijn gelegd. Lilifruit gaat dus over de grens."

Hans kijkt met trots terug op de zeven jaren die sinds 18 december 2013 zijn verstreken. "Ik vind het fantastisch dat ik elk jaar verder kan groeien. Lilifruit wordt meer en meer ontdekt door de consument. Als dit de zeven magere jaren waren, laat dan de zeven vette jaren maar komen", grapt hij.

Voor meer informatie:
Fris Gedroogd Fruit
Hans Apontoweil
06 511 866 00
info@frisgedroogdfruit.nl
www.frisgedroogdfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.