Oostenrijkse bio-product van het jaar 2020/21 verkozen

In Oostenrijk zijn acht biologische producten bekroond met de titel Bio-product van het Jaar. Een zeskoppige vakjury met als voorzitter Thomas Weber, uitgever van BIORAMA, beoordeelde ongeveer zestig producten anoniem en tenminste twee keer onafhankelijk van elkaar op de volgende criteria: innovatie, verpakking/design, duurzaamheid en smaak c.q. plezierfactor. Voorwaarde voor het indienen van een product is dat het product volgens de EU bio-verordening geproduceerd wordt.

In de categorie Retail & Big Brand, de categorie voor grotere retail- en handelsbedrijven, overtuigde de bio-kersenpittenolie van Fandler, een partner van BIO AUSTIA. In plaats van de overgebleven pitten bij de productie van sappen, jam et cetera weg te gooien, verwerkt de bio-molen uit Steiermark deze tot heerlijke bio-oliën. Dit wordt mogelijk gemaakt door een technologie die ontwikkeld is door het start-upbedrijf Kern Tec uit Niederösterreich. Het product ruikt, aldus jurylid Jürgen Undeutsch, naar fruitige amaretto, smaakt subtiel naar marsepein en kersen en presenteert zich in een buitengewone fles.

In de categorie Farm & Craft voor producten van boerenbedrijven en manufacturen won de bio-weidebloemenzeep van Therme Blumau. In de Hundertwassertherme hecht men veel waarde aan regionaliteit en handwerk, daarom werkt het bedrijf ook samen met omliggende boerenbedrijven en manufacturen. Toen Barbara Freyberger in 2018 haar zeepmanufactuur wilde sluiten, nam Therme Blumau, eveneens partner van BIO AUSTIA, de manufactuur over en produceert er sindsdien heerlijke bio-zeep. Goudsbloemen en salie van de eigen akker worden met de oliën van rozemarijn, pepermunt, lavendel, cacaoboter en andere bio-ingrediënten tot heerlijk schuimende bio-wildebloemenzeep gemaakt. Deze zeep is nu dus tot bio-product van het jaar bekroond.

In de categorie bio-tuin maakte het BIO AUSTRIA-gecertificeerde wilde bloemenpakket van Samen Maier de juryleden enthousiast. "Het overtuigende: met weinig werk zorgt het wilde bloemenpakket het hele jaar door voor plezier, en je creëert er bovendien waardevolle levensruimte voor insecten en andere levende wezens mee", aldus Gertraud Grabmann van BIO AUSTRIA. Het geheim is een compleet pakket van 25 uiterst gemakkelijk te verzorgen, bio-gecertificeerde wilde planten en een bio-zaadmengsel voor in totaal 2-3 m2 tuinoppervlak.

Pedacola is winnaar in de categorie dranken. Het is Peter Leitner met zijn siroop uit colakruid, munt, Oostenrijkse bietsuiker en een vleugje echte vanille gelukt om een serieus alternatief voor Coca Cola te maken. Zonder cafeïne is het geschikt voor kinderdranken en alcoholvrije mixdrankjes, maar net zo goed voor drankjes met alcohol. Volgens de jury smaakt het 'verboden goed'. 

De broederhaangerechten van Biohof Tretter in BIO AUSTRIA gecertificeerde kwaliteit overtuigden de jury in de speciale categorie Farm & Craft Oberösterreich. Dierenwelzijn ligt bio-pionier Erwin Tretter uit Schlierbach na aan het hart, daarom begon hij er al vroeg mee om de broederhaantjes van zijn leghennen groot te brengen. Diervriendelijke productie, de hoogste kwaliteit en de verwerking van het hele dier: dit alles past men toe in de heerlijke milde bio-paprikahaan, de eveneens milde bio-broederhaanbolognesesaus en de kruidige bio-Coq au Vin.

Winnaar in de speciale categorie Farm & Craft Niederösterreich zijn de bio-pinda's van BIO AUSTRIA-lid Roman Romstorfer uit het Weinviertel. Samen met Karina Prüster experimenteerde hij zo lang tot de subtropische planten zich ook in Oostenrijk thuis voelden. Door een samenwerking met Ja! Natürlich zijn twee van de geteelde pindasoorten tijdens het seizoen in de retail verkrijgbaar: de oranje 'Runner' en de roodachtige 'Spanish Valencia'.

In de speciale categorie koken & baken waren de juryleden onder de indruk van de Etherische kruidenolie van Sonnentor met geïntegreerde pipet voor het verfijnen van koekjes of punch. "Veel bakingrediënten hebben we slechte eenmaal per jaar nodig - in de periode voor kerst. Deze kruidenolie verenigt de veelzijdigheid van smaken als essentie in één fles“, zegt Gertraud Grabmann van BIO AUSTRIA over de keuze voor deze winnaar.

En last but not least is er een winnaar in de speciale categorie BIO AUSTRIA, waarin alleen producten toegelaten waren die aan de BIO AUSTRIA kwaliteitscriteria voldoen. Het winnende product is Gaia - selderij smoothie soep van Purora. Een convenienceproduct dat met zijn duurzame concept overtuigde. Het start-upbedrijf uit Raab (Oberösterreich) levert verse, voorgesneden en gekruide ingrediënten in portieglazen, die door middel van een thermo twist mixer binnen enkele minuten tot heerlijk smakende smoothies of soepen zoals de Gaia gemixt worden. Ideaal voor de kleine kantoorkeuken. "Zo sexy was selderij nog nooit“, meent jurylid Reingard Gessl.

Bron: www.bio-austria.at


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.