Minder krimp omzet groothandel in derde kwartaal 2020

De groothandel en handelsbemiddeling heeft in het derde kwartaal van 2020 bijna 3 procent minder omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal was de omzet nog 9 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen in de groothandel kwam in het derde kwartaal op een historisch laag niveau uit. Aan het begin van het vierde kwartaal waren de ondernemers in de groothandel licht positief over de komende periode. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


Bron: CBS

In het derde kwartaal van 2020 zette de groothandel in voedings-middelen bijna 3 procent meer om dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de groothandel in non-food zette meer om, namelijk ruim 2 procent. In beide branches kromp de omzet in het tweede kwartaal nog ten opzichte van een jaar eerder. De groothandel in industriemachines deed het, afgemeten aan de omzet, ook beter, maar de omzet was toch bijna 1 procent minder dan een jaar eerder. De omzet van de groothandel in olie bleef fors krimpen in het derde kwartaal en was ruim 38 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2019.

Bron: CBS

Aantal faillissementen historisch laag
In het derde kwartaal werden in de groothandel en handels-bemiddeling 59 faillissementen uitgesproken. Dat is het laagste aantal in deze bedrijfstak sinds het begin van de reeks in 2009. Ook over alle bedrijfstakken tezamen werden er nog niet eerder zo weinig faillissementen uitgesproken in een kwartaal.

Bron: CBS

Vertrouwen ondernemers in de groothandel licht positief
Ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling waren aan het begin van het vierde kwartaal positiever dan begin juli. Het ondernemersvertrouwen kwam uit op +1,3 tegen -19,0 aan het begin van het derde kwartaal van 2020. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin oktober 2020 verzameld, grotendeels voorafgaand aan de aangescherpte coronamaatregelen.

Ondernemers in de groothandel waren in het vierde kwartaal voorzichtig positief over de omzetverwachting van hun bedrijf voor de komende drie maanden. Daarnaast waren ondernemers minder negatief over de winstverwachting van de afgelopen 3 maanden.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven