Bio-boer Sjoerd Miedema bij EenVandaag

"Je kunt maar beter vooraan in het treintje zitten, dan de hekkensluiter zijn"

In grote delen van het Friese veengebied staat het grondwater te laag. Het gevolg is uitdroging van de veenlaag, een enorme uitstoot van CO2, verzakkingen en minder biodiversiteit. De provincie wil het waterpeil weer verhogen via het plan 'Veenweideprogramma 2021-2030'.

EenVandaag besteedt er aandacht aan laat onder meer Sjoerd Miedema aan het woord. Hij is boer in het gebied waar het om gaat. 

Het is eind november en een deel van de koeien van Miedema loopt nog buiten. En dat op een stuk land dat op sommige stukken best nat is. "Ja, het is hier wel een beetje nat, maar het kan wel." Bij hem is het waterpeil inmiddels omhoog. "Ik heb de primeur. We hebben het water in de greppels staan. Deze zomer had ik weinig last van droogte."

'Lichtere' koeien
Miedema is 7 jaar geleden een biologische boer geworden. En dat betekent dat hij erg bezig is met de kwaliteit van het bodemleven in zijn weilanden. Hij ziet wat veel mensen zien: het waterpeil in grote delen van Friesland wordt kunstmatig laag gehouden. Maar het kan dus anders. "Wij laten zien dat het kan. En als het niet kan, dan mag je het ook weten."

Miedema heeft ook geen doorsnee koeien. "We hebben wel een andere soort vee. Lichtere koeien. We hebben het Friese bloed teruggefokt. Die koeien zijn lichter en geven minder melk. Maar ze hebben wel een goede kwaliteit vlees. Het gaat goed."

Weilanden ruilen
Het zijn vooral de boeren in de veengebieden voor wie die de praktische en financiële gevolgen het grootst zijn. Gedeputeerde Douwe Hoogland: "Boeren zijn ondernemers. Die lezen ook kranten. Die weten ook dat hier een proces gaande is waar we niet omheen kunnen. Maar dat er wat verandert, is zeker. En elke verandering heeft impact."

Voor veel traditionele veeboeren in het gebied zou het kunnen betekenen dat stukken weiland onbruikbaar worden voor veeteelt. Of dat ze misschien weilanden moeten ruilen. Hoogland: "Er zal heel wat gebeuren, het gebied ligt niet vlak. In het ene gebied is een hoger peil wel nodig, in het andere niet. En op die nattere plekken gaan we ook kijken naar nieuwe verdienmodellen."

Verdienmodel
En daar komt biologische boer Sjoerd Miedema weer om de hoek kijken. Dat stuk weiland, waar zijn jongvee eind november nog op rondwandelt, levert hem namelijk geld op. Miedema doet mee aan het programma 'Valuta voor Veen'.

Wanneer boeren op hun perceel het grondwaterpeil verhogen, vermindert de CO2-uitstoot. Daarvoor krijgen ze CO2-certificaten die ze kunnen verkopen aan bedrijven en overheden die hun CO2-uitstoot willen verminderen. Zo kun je dus ook geld verdienen, zegt Miedema. "Er staan grote geldpotten klaar om ons te ondersteunen en om dit alles opnieuw uit te vinden. Je kunt maar beter vooraan in het treintje zitten, dan de hekkensluiter zijn."

Klik hier om verder te lezen.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven