Ministerie LNV moet kijken naar uitzonderingen voor nieuwe certificatieplicht

Per 1 januari 2021 geldt er een certificatieplicht voor verkooppunten van onverpakte biologische producten én voor verkooppunten die een handeling verrichten aan het product (denk aan snijden of verpakken). De SGP maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze certificatieplicht. De fractie pleit voor een vrijstelling van de certificatieplicht voor verkooppunten met een beperkte omzet van biologische producten. Om dat voor elkaar te krijgen diende de fractie vorige week een motie in die met meerderheid door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Nieuwe regelgeving
Op grond van de huidige verordening kan een verkooppunt in aanmerking komen voor een vrijstelling als hij alleen verpakte producten verkoopt. Vanaf 1 januari 2022 ontstaat onder de nieuwe regelgeving meer ruimte voor vrijstelling voor verkoop van onverpakte producten, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Volgens de SGP moet een uitzonderingsregel voor dit soort ondernemers voorkomen dat het aantal verkooppunten van biologische producten afneemt. Nu de motie is aangenomen, moet de regering met brancheorganisaties in gesprek om met een oplossing te komen. Als het ministerie van LNV, die geldt als opdrachtgever van Skal, de genoemde uitzonderingsregel toepast, zal deze regel per 2022 gelden.

Klik hier voor meer informatie over de certificatieplicht van verkooppunten.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven