Tienpuntenplan voor gemeenten

"Ook gemeenten kunnen bijdragen aan kringlooplandbouw"

Gemeenten hebben een belangrijke rol in het stimuleren van kringlooplandbouw. Dat stellen de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Caring Farmers. Zij hebben een 10-puntenplan opgesteld en roepen gemeenten op daar actief mee aan de slag te gaan. Op woensdag 2 december werd het 10 puntenplan gepresenteerd en ontving wethouder Maks van Middelkoop van gemeente Vijfheerenlanden het eerste exemplaar. 

"Kringlooplandbouw biedt vele voordelen voor boeren, consumenten, dieren, biodiversiteit, landschap, bodemvruchtbaarheid en milieu. Zij draagt bij aan het oplossen van het huidige stikstofprobleem en legt meer CO2 vast dan zij uitstoot. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de mooie Nederlandse landbouwproducten ook in Nederland benut worden. Boeren en tuinders willen de omschakeling naar kringlooplandbouw vaak wel maken, maar hebben hier ook andere partijen voor nodig. Zo zijn partijen als banken, toeleveranciers, afnemers, terreinbeheerders, maatschappelijke organisaties en uiteraard consumenten zeer belangrijk. Maar markt en samenleving kunnen het niet alleen. Ook regels, regelingen en ondersteuning door overheden zijn nodig. Het is van belang dat niet alleen Europa, het Rijk en provincies richting geven, maar juist ook gemeenten bijdragen."

Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld proactief het gesprek aangaan met boeren die willen bewegen, zorgen dat er gronden beschikbaar komen, richting geven via Omgevingsvisie, Omgevingsplan en Omgevingsverordening, en duurzaam pachtbeleid opstellen waardoor boeren de kringloop sluiten. "Het is daarbij logisch dat de toekomstige kringlooplandbouw ook in sterke mate natuurinclusief is. Eveneens zal de biologische (dynamische) landbouw een belangrijke rol gaan spelen. Met deze tips onder de arm, roepen we gemeenten op hun rol te pakken in het stimuleren van een kringlooplandbouw in Nederland."

Klik hier om het plan te lezen.

Bron: NMU en Caring Farmers


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.