Provincie verhoogt eigen risico voor boeren niet

Ganzenschade in Friesland steeg afgelopen winter met 10%

In Friesland hebben ganzen afgelopen winter tien procent meer schade aan grasland aangericht ten opzichte van de twee voorgaande winters. De schade in euro’s komt uit op ruim tien miljoen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12-Faunazaken.

Hiermee wordt niet voldaan aan het provinciale doel schade door ganzen jaarlijks met vijf tot tien procent te verminderen. De provincie heeft echter besloten het eigen risico van boeren voor de schade niet te verhogen. 

Voor het eerst sinds de nieuwe ganzenaanpak (2017) is het doel om schade door ganzen jaarlijks met vijf tot tien procent te verminderen niet gehaald. Afgelopen winter waren er minder ganzen in Fryslân dan voorgaande jaren. Ook het aantal hectares met grasschade is met twee procent gedaald. Toch is er tien procent meer schade aan grasland aangericht door ganzen dan voorgaande twee winters.

Bonus-malus regeling
Boeren met land buiten foerageergebieden zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het voorkomen en bestrijden van schade. Voor de schade die ganzen aanbrengen aan grasland ontvangt een boer schadevergoeding. Wanneer de grasschade door ganzen ieder jaar met vijf tot tien procent daalt, blijft de schadevergoeding buiten foerageergebieden tachtig procent. Gebeurt dat niet, dan kunnen Gedeputeerde Staten besluiten het eigen risico voor de schade buiten foerageergebieden het jaar daarop te verhogen van twintig naar vijftig procent. Dit heet de bonus-malus regeling.

Bron: Provincie Fryslân


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven