Wetenschapsagenda steunt onderzoek naar diervrij melkeiwit

Vijf breed samengestelde onderzoeksteams met Wageningse wetenschappers gaan aan de slag met interdisciplinaire onderzoekprojecten om wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken te creëren, zoals diervrij melkeiwit, klimaatrobuuste landschappen of proefdiervrije methoden. De teams betrekken talrijke samenwerkingspartners bij hun vraagstukken. Naast twee projecten waarvan Wageningen de penvoerder is, nemen WUR-onderzoekers in vier projecten deel als partner.

WUR in 6 projecten van de Nationale Wetenschapsagenda
De projecten ontvangen financiering uit de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Consortia van onderzoekers en maatschappelijke partners uit de publieke sector en het bedrijfsleven werken hierin intensief samen bij het vormgeven, uitvoeren en toepassen van het onderzoek. Het idee erachter is dat vragen uit de samenleving worden opgepakt door kennisinstellingen die met publieke en maatschappelijke organisaties en bedrijven gedurende het hele onderzoeksproject blijven samenwerken, om zo een positieve en structurele bijdrage aan de mondiale kennismaatschappij van morgen te leveren. De uitvoering van het programma voor de Nationale Wetenschapsagenda heeft het ministerie van OCW belegd bij NWO. In de ronde van 2019 is op nationaal niveau 93,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Diervrij melkeiwit
Een van de Wageningse toekenningen in Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) ronde 2019 is Diervrij melkeiwit. Doel van dit onderzoek is om melkeiwit te produceren zonder koeien. In plaats daarvan gebruiken de onderzoekers gist om een duurzaam en diervrij eiwitalternatief te creëren, met dezelfde voedingswaarde en structuur als in melk. Zij onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron een verantwoorde plaats kan krijgen in de samenleving. Voor dit onderzoek is een bedrag van 1,7 miljoen euro toegekend.

Meer informatie over de andere vijf projecten lees je hier.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven