Borstvoedingsthee afgeraden vanwege mogelijk gezondheidsrisico voor baby's

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, raadt het gebruik van borstvoedingsthee met venkel of anijs door zwangere en lacterende vrouwen af.

Borstvoedingsthee en estragol
Speciale borstvoedingsthee, of borstvoedingsmix, is verkrijgbaar in (web)winkels en wordt door verkopers en fabrikanten aangeprezen bij zwangere en lacterende vrouwen. Ingrediënten uit de thee zouden de melkafscheiding ondersteunen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Deze theeën bevatten vaak venkel en anijs. Beide ingrediënten bevatten de genotoxische stof estragol. Van vrouwen die deze thee drinken, kan de baby blootgesteld worden aan deze stof. Omdat een gezondheidsrisico voor baby's niet uitgesloten kan worden, raadt BuRO uit voorzorg het gebruik van deze thee met venkel en anijs af voor zwangere en lacterende vrouwen.

Advies aan vrouwen
Dit advies is een aanscherping van het bestaande advies aan zwangere vrouwen om maximaal twee koppen venkel- en anijsthee per dag te drinken. Voor vrouwen die borstvoeding geven gold al het advies om helemaal geen venkel- en anijsthee te drinken. Het Voedingscentrum deelt informatie hierover in hun vraag & antwoord op de website en verwerkt het nieuwe advies in de app ZwangerHap.

Voor meer informatie:
professionals@voedingscentrum.nl
www.knov.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven