Teelt en gebruik als biologisch strooisel – ervaringsdeskundingen aan het woord

Digitale bijeenkomst over Miscanthus: 9 december

Op woensdag 9 december wordt de digitale bijeenkomst 'Miscanthus, teelt en gebruik als biologisch strooisel. Ervaringsdeskundigen aan het woord' gehouden. 
 
In deze bijeenkomst vertellen ervaringsdeskundigen over het gebruik van Miscanthus als strooisel en de teelt hiervan. Ook zullen de financiële aspecten van de miscanthus teelt besproken worden. 

Denkt u na over het telen en/of  gebruiken van Miscanthus? Doe dan mee met deze digitale bijeenkomst op woensdag 9 december van 10:00 tot 11:30 uur en meldt u aan door een mailtje te sturen naar de.koeijer@bionext.nl.

Biologisch strooisel is door een combinatie van factoren zeer beperkt beschikbaar in Nederland. Het gebruik van gangbaar strooisel is daardoor toegestaan in veel biologische sectoren. Door de aanwezigheid van residuen op gangbaar strooisel is deze praktijk ongewenst. Bionext is dit jaar gestart met het project 'koplopers in kringlooplandbouw' om in pilotgroepen te werken aan concrete oplossingen voor het tekort aan biologisch strooisel. 

Na een praktijkonderzoek van het Louis Bolk Instituut in 2013-2015 bij drie bio legpluimveehouders en sindsdien opgedane ervaring door meerdere telers en gebruikers is de tijd rijp om een volgende stap te zetten voor miscanthus als teelt en strooisel.  

Om, die volgende stap te zetten, ervaring en kennis uit te wisselen en antwoord te geven op vragen, zal op woensdag 9 december 10:00 uur een digitale bijeenkomst over het gebruik, de teelt en de afzet van Miscanthus gehouden worden:

1) Opening - Jan de Koeijer, Bionext. 

2) Teeltervaringen

  • Wim de Vries, biologisch pluimveehouder in Terschuur, teelt al 7 jaar samen met buurman Wijnand de Mheen 2,5 hectare miscanthus in hun kippenuitlopen. 
  • Pipie van Oyen-Smits, Biologisch akkerbouwer en zoogkoeienhouder in Drimmelen, heeft dit voorjaar 4,2 hectare miscanthus aangeplant.  

3) Gebruikerservaringen 

  • Andries van den Bogert, Biologisch varkenshouder in Hedel, heeft ervaring met het strooien van Miscanthus bij zijn vleesvarkens. 
  • Mart-Jan de Jong, Biologisch geitenhouder in Stolwijk, heeft ervaring met het strooien van Miscanthus in zijn geitenpotstal.  

4) Financiële aspecten - Jan de Koeijer, Bionext. Wat zijn de investeringen om miscanthus te gaan telen? Wat levert het op?

5) Afronding en bespreken vervolgstappen

Aanmelden voor de bijeenkomst doet u door een mailtje te sturen naar de.koeijer@bionext.nl. U krijgt dan daags voor de bijeenkomst het definitieve programma en een link naar de Microsoft Teams bijeenkomst. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.