Juan González, Greenline Gate:

"Biologische blauwe bes geduchte concurrent voor de conventionele"

De blauwe bes, die in Europa een groot aandeel heeft in het totale aanbod van biologisch zachtfruit, komt momenteel uit het zuidelijk halfrond, waarbij vooral Latijns-Amerika de boventoon voert. De vraag naar biologische blauwe bessen in Europa is de laatste jaren fors gegroeid. Bio is in in Europa, wat ook blijkt uit de Green Deal, een pact dat klimaatneutraliteit nastreeft en waarmee de EU grote stappen zet richting een groenere economie. De Farm to Fork-strategie, als onderdeel van dit pact, promoot daarbij de biologische teelt met als doel om tegen 2030 een kwart van het Europese landbouwareaal bio te maken.

"Latijns-Amerikaanse telers hebben al vroeg ingespeeld op de bio-trend bij blauwe bessen", zo vertelt Juan González, manager van Greenline Gate. "Het zou vandaag geen enkel probleem zijn om de nodige volumes biologische blauwe bessen te leveren aan gelijk welke supermarkt die volledig zou willen overgaan van conventionele naar biologische blauwe bessen", zegt hij. "En wij bij Greenline Gate nemen de uitdaging aan om een referentie te zijn voor de Latijns-Amerikaanse telers bij het waarmaken van deze duurzame omschakeling."

Na jaren in de fruitsector te hebben gewerkt en een netwerk te hebben uitgebouwd onder Latijns-Amerikaanse telers en exporteurs, besloot Juan González twee jaar geleden Greenline Gate op te starten en zich te specialiseren in de import van biologische verse producten. "De biologische blauwe bes is ons grootste product. We kunnen het bijna 7 maanden lang leveren, van begin september tot eind februari", vertelt hij. "We hebben dit voor elkaar gekregen door een samenwerkingsverband aan te gaan met een aantal belangrijke Latijns-Amerikaanse telers om zo de hele Europese markt zonder onderbrekingen te kunnen bedienen.” Het bedrijf werkt samen met gecertificeerde telers om, in overeenstemming met de communautaire regelgeving, biologische blauwe bessen naar de EU te exporteren vanuit Argentinië - waarvan het seizoen in september begon - Chili en Peru.

"We kunnen alle kopers, supermarkten en importeurs in Europa de garantie geven dat ons werk volledig in het verlengde ligt van de eisen die de EU hen in de toekomst gaat stellen", benadrukt Juan González.

"De biologische blauwe bes wordt een geduchte concurrent voor de conventionele variant"
Volgens de manager van Greenline Gate heeft de huidige coronacrisis de markt afgeremd, maar in tegenstelling tot de conventionele markt, die momenteel gekenmerkt wordt door ongecontroleerde volumes, blijft de biologische markt stabiel functioneren.

“Verschillende factoren hebben het de markt voor conventionele blauwe bessen dit jaar moeilijk gemaakt. Zo liep de oogst in Zuid-Afrika, Peru en Argentinië vertraging op en was er 30% minder luchtvrachtcapaciteit toen deze landen de markt betraden. Het meeste fruit moest over zee en momenteel komen er grote volumes allemaal tegelijk aan. Dit is helaas deels ook te wijten aan een gebrekkige planning”, legt hij uit. “Het biologische segment daarentegen brengt het er veel beter vanaf. De eerste containers worden sinds oktober goed ingepland en de schepen komen mooi gespreid aan zodat de biologische blauwe bessen een comfortabele positie innemen op de Europese markt. De afzet blijft op peil en ondanks de rem op de markt worden ook de prijzen redelijk goed gehandhaafd. En daar zit misschien het grote verschil: de bio-consumenten nemen jaar na jaar toe en blijven ook trouw aan het product”, verklaart hij.

Alles wijst erop dat de groeivooruitzichten op middellange en lange termijn voor de blauwe bessen op de bio-markt zeer goed zullen blijven. "Vroeg of laat worden de biologische blauwe bessen een geduchte concurrent voor de conventionele variant omdat ze prijstechnisch ook democratischer zullen worden", voorspelt hij. "Een zeer interessante indicator in die zin is dat de markt voor biologische blauwe bessen in Europa die van de VS reeds heeft overtroffen. Veel Europese klanten en importeurs die tot nu toe altijd met conventionele producten hebben gewerkt, hebben ook de biologische certificaten aangevraagd", zegt González. "20 jaar geleden was bio een utopie, vandaag is het in opgang en morgen is het niet meer weg te denken."

Voor meer informatie:

Juan González
GreenLine Gate Sprl.
Tel: +32 (0)470 454 703 (België)
juan@greenlinegate.com
www.greenlinegate.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.