Organicoop: Chileense coöperatie van biologische telers opgericht

In Chili is Organicoop opgericht, een nieuwe coöperatie van biologische telers. De coöperatie heeft als doel om erkend te worden als Chili's meest gerenommeerde telers- en leverancierscoöperatie van biologische producten.

De coöperatie is opgericht door Carolina Dosal, vicevoorzitter van Fedefruta en voorzitter van Frusptima. Bij Organicoop zijn de volgende bedrijven aangesloten: AFE Organico, Agricola y Forestal El Yacal, Agricola y Comercial Asturias, Agricola Santa Isabel de Cato (ASICSA), Exportadora Frutifor, Exportadora Curico, en het Agroecology R&D Center, die gezamenlijk biologische appelen, peren en blauwe bessen telen.

De tuinbouwbedrijven die deel uitmaken van de Organicoop maken ook deel uit van de Technological Transfer Group (GTT) van Frutales Organica del Centro Sur.

Het statuut van Organicoop en de ethische code zijn ontstaan in samenwerking met deskundige adviseurs. De code is gebaseerd op agro-ecologische principes, zoals recycling, functionele diversificatie, veerkracht, zelfbeheer en samenwerking. "Dit zijn ideeën die een manier van denken creëren, die verdergaat dan wat nationale ecologische ondernemingen gewoonlijk doen," aldus Organicoop.

Innovatie, ontwikkeling en ecologisch onderwijs staan centraal bij Organicoop. Volgens het statuut van de coöperatie zal een belangrijk deel van de jaarlijks gegenereerde overschotten worden besteed aan onderzoek en ontwikkeling. "Dit zal het mogelijk maken om verschillende bedrijfsmodellen uit de toegepaste wetenschap te ontwikkelen, gebaseerd op de echte problemen waarmee de leden worden geconfronteerd en de toekomstige uitdagingen, vooral in een klimaatveranderings- en post-pandemisch scenario, waarin de vraag naar biologische producten zal toenemen," aldus de initiatiefnemers van Organicoop.

Julieta Romero, de regionale directeur van ProChile in Maule, was aanwezig bij de ondertekeningsceremonie waarmee Organicoop formeel werd opgericht. "Dit is het begin van onze droom om leiders te worden op het gebied van de biologische teelt. De families Yaconi, Van Bavel en Dosal, samen met Luis Acuña van ASICSA, en Carlos Pino van het Agroecology R&D Center zijn de grondleggers van dit idee om biologische producten uit Maule en Ñuble in Chili en in de wereld op de markt te brengen en te verkopen met behulp van een nieuwe regeling," zei Romero.

Bron: simfruit.cl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven