Vondel-Finance rapport 2019 en vooruitblik 2020 met diverse Skal-gecertificeerden

2019 slecht jaar voor bedrijven in Nederland, 2020 wordt er niet beter op

Voor middelgrote voedselondernemingen in Nederland was 2019 geen goed jaar. "Een fusie- en overnamegolfje is onvermijdelijk", aldus het Nederlandse overname-adviesbureau Vondel Finance dat zijn jaarlijks onderzoek presenteert naar de 125 middelgrote Nederlandse voedingsondernemingen. In 2019 werd voor de derde keer op rij namelijk afgesloten met een daling in de winstmarge. Deze marges waren in 2019 zelfs het laagste in de laatste 10 jaar terwijl er geen indicatoren zijn dat 2020 zoveel beter gaat zijn. De gemiddelde omzet groeide wel. 30% van de bedrijven in het onderzoek zal dit jaar ook afsluiten met verlies. Vooral bedrijven die leveren aan de foodservice zijn dit jaar immers hard getroffen.

De ontwikkeling van de omzet bij bedrijven. 

Dit jaar daalde de gemiddelde nettowinst met 1,2%, Het gemiddelde brutobedrijfsresultaat (EBITDA) van de voedselbedrijven daalde vorig jaar tot 4,7%, de winstmarges daalde met 24%. De omzetgroei daalde vorig jaar tot 2,5% en daarmee is 2019 een dieptepunt voor de bedrijven.

In het onderzoek staan ook diverse volledig bio-bedrijven en verschillende bedrijven met Skal-certificering. Roem van Yerseke (Skal-gecertificeerd) noteerde in 2019 een uitstekend jaar, het gemiddelde brutobedrijfsresultaat steeg met 12,6% en daarmee sleepte het bedrijf de derde plaats in de wacht in deze categorie, ook steeg de EBIT-marge met 7,9%. Qua omzetgroei scoort ook het Skal-gecertificeerde Menken Orlando goed (19,5%). De EBIT-marge van Menken Orlando steeg met 5,9%.

Ontwikkeling van de winstmarge in de afgelopen 10 jaar. 2019 was het slechtste jaar en 2020 ziet er niet veel beter uit.

In de top 10 van 'CAGR Revenues' (de samengestelde jaarlijkse groeisnelheid) staat Menken Orlando op positie 5 (met een stijging van 12,7%). Tradin Organic Agriculture staat in deze top 10 op de zesde positie (+11,8%).

Naast de eerder genoemde bedrijven zijn in het onderzoek van Vondel onder andere deze (deels) bio-bedrijven meegenomen: Tradin Organic Agriculture, Bio Kaas, Udea, Rhumveld Winter & Konijn, Friesland Campina, Vion, Henri Willig Beheer, Sanorice Netherlands en DO-IT.

Klik hier voor het volledige rapport van Vondel Finance.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven