Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Deze pandemie geeft de mensheid laatste kans om nieuwe koers uit te zetten"

Soil Association publiceert tienpuntenplan voor herstel na Covid-19

Deze week zal Boris Johnson naar verwachting meer details geven over het tienpunten groene herstelplan van de Britse regering. Vooruitlopend hierop lanceerde de Soil Association afgelopen dinsdag 10 november het 'Grow Back Better'-manifest, een tienpuntenplan voor een herstel na Covid-19.

Op de eigen website van de Soil Association staat de volgende toelichting:

Het Grow Back Better-manifest is een nieuwe routekaart die aangeeft hoe herstelinspanningen na Covid-19 moeten investeren in gebieden die zijn gericht op de onderling verbonden aard van klimaat-, natuur- en gezondheidscrises, terwijl de economie opnieuw wordt opgestart. We kunnen deze crises niet geïsoleerd aanpakken.

We hebben een reactie nodig op de klimaat-, natuur- en gezondheidscrises die even radicaal en snel is als de reactie op Covid-19.

Helen Browning, Chief Executive van de Soil Association: "Het voelt voor mij alsof de natuur met de coronavirus-pandemie de mensheid een laatste kans geeft om te stoppen, de balans op te maken en een nieuwe koers uit te zetten. Op onze 'Grow Back Better'-routekaart staan ​​de urgente taken die voor ons allemaal liggen om ervoor te zorgen dat voedsel, landbouw en landgebruik een belangrijk deel van de oplossing worden, in plaats van het enorme probleem zoals het vaak wordt gezien."

"We weten dat er behoefte is aan verandering onder burgers, boeren en veel bedrijven, maar de verkeerde keuzes van beleidsmakers op dit moment kunnen ons opsluiten in schadelijke reisrichtingen. Het is een 'make of break moment'. Het is voor ons duidelijk waar we heen moeten: we hebben alleen nog de juiste overheidssteun nodig om ons daar te krijgen."

Bodem in handen
Het Grow Back Better-manifest is gebaseerd op de ervaring van de Soil Association in het bedenken en leveren van praktische oplossingen met mensen uit alle lagen van de bevolking. Het schetst hoe de overgang naar 'net-zero' kan worden versneld en 'wildlife' en de bodem kunnen worden hersteld, terwijl de gezondheid en het welzijn van de bevolking worden verbeterd. Het kijkt een decennium vooruit en identificeert de investeringsprioriteiten en beleidshefbomen die voor verandering zullen zorgen, en de valkuilen die moeten worden vermeden.

Het rapport beschrijft tien prioriteiten voor een 'veerkrachtige routekaart' die samen een 'agro-ecologische toekomst' opleveren; landbouw waarbij rekening wordt gehouden met de natuur, voor een goed levensonderhoud en lekker eten.

  1. Transformeer de veehouderij om de risico's van pandemieën en antimicrobiële resistentie drastisch te verminderen, wat resulteert in een 'goed leven' voor alle landbouwhuisdieren, waardoor het antibioticagebruik met 90% wordt verminderd.
  2. Overtref de ambitie van Europa om het gebruik van pesticiden te halveren en de biologische landbouw tegen 2030 uit te breiden tot 25% landbouwgrond.
  3. Start een door boeren geleide revolutie in het planten van bomen met meer dan 5% van de landbouwgrond onder boslandbouwsystemen tegen 2030.
  4. Verhoog door boeren geleide innovatie en professionele ontwikkeling - verschuif van landbouw chemische naar agro-ecologische research&development en kennisuitwisseling.
  5. Verander grond van koolstofbronnen in koolstofputten voor klimaatbestendigheid, en verhoog het organische materiaal in de bodem op alle Britse boerderijen jaar na jaar.
  6. Schaal de productie van fruit, groenten, peulvruchten en noten op door te investeren in de Britse tuinbouw.
  7. Stel de ambitie om ultrabewerkt voedsel uit het Britse dieet te schrappen, zoals Frankrijk heeft gedaan, zodat ultrabewerkte voedingsmiddelen niet meer dan 15% van het nationale Britse dieet uitmaken.
  8. Stel gedurfde doelstellingen voor overheidsopdrachten vast, verbeter de voedselkwaliteit en verhoog de biologische inkoop.
  9. Zorg ervoor dat elk kind gezond eet en voedselvoorlichting van wereldklasse krijgt - voor gezondheid, klimaat en natuur.
  10. Werk aan veerkrachtige, regionale voedselvoorzieningsketens en stop de ontbossing die vaak wordt geassocieerd met diervoeder in het VK.

Het manifest waarschuwt dat 'lock-ins' van beleid moeten worden vermeden. Tijdens het herstel van Covid-19 kunnen de verkeerde keuzes van beleidsmakers ons opsluiten in schadelijke reisrichtingen in voedsel, landbouw en landgebruik.

Deze mogelijke lock-ins kunnen zijn:

  • Klimaatinitiatieven die niet werken voor de natuur.
  • Handelsovereenkomsten die ons in een 'race to the bottom' leiden op het gebied van voedsel- en landbouwnormen.
  • De vervuilers redden.

Productiviteitssubsidies voor de landbouw moeten aansluiten bij de overgang naar agro-ecologische landbouw, en boeren niet verder vastzetten in systemen die niet ten goede komen aan dierenwelzijn, dieren in het wild en het milieu in ruimere zin.

Helen Browning vervolgt: "Het wordt algemeen erkend dat dit decennium cruciaal is voor de mensheid en dat boeren en landbeheerders een cruciale rol te spelen hebben. Het is niet langer voldoende om eilanden met goede praktijken te hebben; al het voedsel en de landbouw, in zijn vele vormen, vormen en maten, moeten samenwerken om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te bieden en daarbij ondersteund worden."

Lees hier het Grow Back Better-manifest.

Publicatiedatum: