Loket voor ronde 3 NOW gaat 16 november open

Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 16 november (9.00 uur) een aanvraag indienen bij UWV. Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden oktober tot en met december 2020. UWV maakt zich op voor duizenden aanvragen per dag.

Veel aanvragen verwacht vanwege gedeeltelijke lockdown
Waar de eerste aanvraagperiode NOW, aan het begin van de coronacrisis, goed was voor bijna 140.000 toekenningen, daalde dat aantal in de tweede periode tot zo’n 63.000. Janet Helder, UWV-bestuurder: "In de tweede aanvraagperiode waren veel coronamaatregelen versoepeld. Veel bedrijven hadden de tegemoetkoming in de loonkosten niet meer of minder hard nodig."

De situatie is nu anders, ziet zij. "Door de aangescherpte lockdownmaatregelen, die bepaalde sectoren zoals de horeca hard treffen, houden we er rekening mee dat het aantal aanvragen flink kan oplopen en dat het vanaf de eerste dag topdrukte wordt. Dan kan het gaan om duizenden aanvragen per dag. Daar zijn we op voorbereid."

Voorwaarden wijken af van tweede aanvraagperiode
De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijden. Ook in de derde aanvraagperiode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten, dit keer voor de maanden oktober tot en met december 2020. Maar de voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode:

  • De tegemoetkoming in de loonkosten is dit keer niet maximaal 90 procent, maar maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.
  • De loonsom mag met 10 procent dalen zonder dat dit ten koste gaat van de definitieve tegemoetkoming.
  • De extra verlaging van de tegemoetkoming bij bedrijfseconomisch ontslag vervalt.
  • Werkgevers hebben een inspanningsplicht om werknemers bij ontslag te begeleiden naar ander werk. Wanneer sprake is van bedrijfseconomisch ontslag tijdens deze derde aanvraagperiode is de werkgever verplicht zich te melden bij UWV Telefoon NOW voor van werk naar werk-ondersteuning.

In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Ronde 3, 4 en 5
Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020. Het UWV roept ondernemers op de aanvraag in één keer goed in te vullen gezien de korte aanvraagperiode, waardoor grote drukte wordt verwacht en roept ook op een goede inschatting te maken van de situatie. 

Op www.rekenhulpomzetverlies.nl kunnen werkgevers het percentage aan omzetverlies over een periode van drie maanden berekenen. De simulatietool op www.simulatienow.nl laat zien wat de gevolgen van een dalende loonsom zijn voor de uiteindelijke afrekening.

Na de derde aanvraagperiode volgen straks ook nog een vierde en vijfde aanvraagperiode, voor een tegemoetkoming in de loonkosten over de maanden januari tot en met maart 2021 en april tot en met juni 2021.

Bron: UWV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven