Dit jaar wordt er tussen de 3.000 en 4.000 kilogram geoogst

Oostenrijk: Verse bio-gember uit Steiermark per direct bij SPAR verkrijgbaar

Vers geoogst in plaats van gedroogd: SPAR heeft voor haar Oostenrijkse klanten per direct verse bio-gember uit Steiermark in het versschap. De tropische wortels groeien in speciale gewastunnels in Steiermark. Ze worden geteeld door 'Die jungen WILDEN Gemüsebauern', een groep van innovatieve jonge telers die een jarenlang partnerschap met SPAR onderhouden.

Gember, de wortel met het aangename tot scherpe aroma, groeit eigenlijk in tropische landen zoals Sri Lanka of India. Bij ons koopt men gember meestal gedroogd. Een groep van zestien jonge telers uit Steiermark, 'Die jungen WILDEN', slaat echter nieuwe wegen in bij de teelt van groenten en fruit: dit jaar telen Armin Lenz en Irene Gombotz, beide leden van de telersgroep, voor het eerst verse gember. "In SPAR hebben we een betrouwbare partner gevonden waarmee we op ooghoogte coöpereren", benadrukt Armin. Sinds vier jaar werken 'Die jungen WILDEN' met SPAR samen. Ze brengen ook asperges en zachtfruit (rode bessen, blauwe bessen, bramen...) in de schappen."We zijn blij dat we op deze wijze de regionale landbouw ondersteunen. Voor SPAR als 100% Oostenrijks bedrijf spelen Oostenrijkse kwaliteit en bijdragen aan de regionale toegevoegde waarde een belangrijke rol“, benadrukt SPAR Steiermark directeur dhr. Holzer. "Het innovatieve partnerschap met 'Die jungen WILDEN' heeft in de afgelopen jaren reeds vele vruchten gedragen. We zijn er enthousiast over dat we onze klanten per direct verse bio-gember uit Steiermark aan kunnen bieden", aldus dhr. Holzer.

Tropische plant gember: zo groeit ze ook in Steiermark
Gember houdt als tropische plant van een warm en vochtig klimaat. Armin Lenz, een innovatieve jonge teler, is het gelukt om deze omstandigheden ideaal na te bootsen. Daarvoor gebruikt hij een speciale folietunnel met een eigen irrigatiesysteem dat de planten continue benevelt. Het teeltgebied omvat 0,75 hectare. Gedurende een aantal maanden groeit de bio-gember zo. "Vervolgens oogsten we, laten de gember overnacht drogen en de volgende dag al gaat de levering naar SPAR“, vertelt Armin. De knol heeft dan een dunne, gele huid – het herkenningsteken van verse gember. Dit jaar zal er rond de 3.000 tot 4.000 kilogram geoogst worden, raamt de jonge teler.

SPAR: samenwerking met biolandbouw is een trend
SPAR, een 100% Oostenrijks familiebedrijf, zet in op de samenwerking met de Oostenrijkse landbouw om de klanten de beste kwaliteit in het versschap te garanderen. In totaal zijn er bij SPAR Steiermark circa 3.800 producten uit Steiermark verkrijgbaar van meer dan 430 lokale telers.

De vraag naar gember is veelbelovend, bevestigt ook Armin Lenz. Volgend jaar willen hij en zijn collega Irene Gombotz het areaal verdubbelen.

Voor meer informatie: www.spar.at en Facebook 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven