Biologisch versus conventioneel systeem dat steunt op agro-eco principes

AgriSus-project vergelijkt de duurzaamheid van twee verschillende teeltsystemen

De eerste proefvelden voor het gloednieuwe project AgriSus zijn ingezaaid. Dit meldt AgroFoodNature op LinkedIn. "In dit project vergelijken we de duurzaamheid van een biologisch productiesysteem en een conventioneel systeem dat steunt op agro-ecologische principes. Zo dragen we met AgroFoodNature bij aan de evolutie naar een meer duurzame akkerbouw!"

Op de website van Hogeschool Gent staat de volgende toelichting:

AgriSus: Op naar meer duurzaamheid in akkerbouw: impact van teeltsystemen en gewasrotaties

Het is een complexe uitdaging om teeltsystemen te ontwikkelen die voldoende en kwalitatieve voeding produceren in een veranderend klimaat en tegelijkertijd natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit beschermen. In dit project wordt de duurzaamheid van twee verschillende teeltsystemen getest en vergeleken.

Niet-duurzame praktijken moeten steeds meer achterwege worden gelaten in de huidige teeltsystemen, die dienen te evolueren van 'input-gedreven' naar 'kennis-gedreven' productiemethoden. Het huidig landbouwonderzoek zet hier intensief op in, maar de meeste studies zijn monodisciplinair en bekijken slechts deelaspecten. Een systeembenadering is echter essentieel om het functioneren en de duurzaamheid van teeltsystemen te onderzoeken.

In dit project wordt de duurzaamheid getest van twee teeltsystemen: enerzijds een conventioneel productiesysteem dat steunt op geïntegreerde gewasbescherming en maximaal behoud van bodemkwaliteit, en anderzijds een biologisch productiesysteem. Beide systemen hebben als doel de omgevingsimpact en externe input te minimaliseren en tegelijkertijd een kwalitatieve en kwantitatieve opbrengst te verzekeren. Bodemvruchtbaarheid, diversiteit van nuttige organismen, ecosysteemdiensten en hun impact op plagen, ziekten en onkruiden, klimaatbestendigheid en de kwalitatieve en kwantitatieve opbrengstparameters worden in kaart gebracht en vergeleken.

Het project brengt aldus op een holistische en praktijkgerichte manier de economische en ecologische duurzaamheid van beide teeltsystemen in kaart, en draagt zo bij tot de evolutie naar duurzame agrosystemen en biodiverse, klimaatvriendelijke groene ruimtes.

Klik hier voor meer informatie over het project.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven