Export Argentijnse biologische blauwe bessen groeit met 70%

Argentinië is na Australië het land met het grootste gecertificeerde biologische teeltareaal. Van de 3,7 miljoen hectare gewijd aan biolandbouw in 2019, waren er 238.000 bestemd voor de akker- en tuinbouw. Het bio-areaal blauwe bessen groeide van 156 hectare in 2011 naar 1.001 hectare in 2019.

EU en VS, de belangrijkste exportbestemmingen
In 2019 exporteerde Argentinië 47.922 ton biologisch fruit, dat vooral uit de provincies Río Negro (40%), Tucumán (22%) en Chubut (17%) kwam. De export van blauwe bessen – in al zijn vormen – bedroeg 2.206.935 kilo, een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 697.979 kilo in 2015.

Voor de verse blauwe bessen tekent Argentinië in 2019 een groei van 70% op tegenover 2018. Met 1.907 ton nemen biologische verse blauwe bessen de derde plaats in na peren en appels.

Tot 2008 was de belangrijkste bestemming voor Argentijnse blauwe bessen het Verenigd Koninkrijk. Maar toen begon de Britse vraag sterk te dalen en vanaf 2010 begon de export naar de Verenigde Staten te groeien. Die groei bleek niet meer te stoppen maar kort daarna kwam ook Europa fel opzetten tot het op een bepaald moment zelfs de Amerikaanse vraag overtrof. Volgens officiële gegevens van de Argentijnse Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) ging vorig jaar 56% van de Argentijnse biologische blauwe bessen naar de EU en 39% naar de VS.

Groeimarge in Azië en op de binnenlandse markt
Momenteel is de Argentijnse biologische certificering goedgekeurd door de Europese Unie, Japan en Zwitserland en wordt er ook onderhandeld om gelijkwaardigheid te bereiken met de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Francisco Estrada, vertegenwoordiger van het Argentijnse Blauwe Bessen Comité (ABC), legt uit dat er nog veel groeimarge is in markten waar Argentinië al aanwezig is, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar ook in markten die nog nauwelijks zijn aangeboord, zoals China, Zuidoost-Aziatische landen en India.

De binnenlandse markt biedt ook kansen voor ontwikkeling. In 2019 belandden 13.311 kilo Argentijnse biologische blauwe bessen op de eigen markt, goed voor een aandeel van slechts 0,7%. Enkel biologisch geteelde peren, appelen en pruimen gaan overigens de blauwe bessen vooraf op de binnenlandse markt.

Stimulansen om biologische teelt te bevorderen
Momenteel werkt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan een wetsvoorstel met verschillende instrumenten om de biologische teelt te bevorderen, waaronder ook specifieke subsidieregelingen.

Bron: argblueberry.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven