BÖLW-voorzitter Felix Prinz zu Löwenstein aangesteld in Bioökonomierat

BÖLW-voorzitter en bio-boer dr. Felix Prinz zu Löwenstein is aangesteld in de Bioökonomierat in Duitsland: "Ik ben blij dat de Duitse Bondsregering de ervaring van de biosector inzake bio-economie wil gebruiken voor de uitvoering van haar bio-economiestrategie.

De BÖLW-voorzitter: "De grenzen aan de belasting van onze planeet moeten de meetlat vormen voor ieder bio-economisch handelen. Want innovaties of technologieën zijn immers niet per se duurzaam, alleen omdat ze en bio-economisch product ontwikkelen. Ook de weg naar het product toe moet veelmeer duurzaam gevolgd worden. Dat wil zeggen dat het proces een veerkrachtig, stabiel totaalsysteem dient, dat onze beperkte bronnen respecteert.“ Enkel fossiele grondstoffen vervangen door nagroeiende grondstoffen haalt weinig uit – als bij de winning van deze nagroeiende grondstoffen ecosystemen beschadigd zouden worden, de bronbehoefte tot nieuwe oneerlijke oppervlakteconcurrentie leidt, of als de duurzame productie niet samengaat met tegelijkertijd een duurzame consumptie.

Felix vervolgt: "De sleutel tot een echte en duurzame bio-economische transformatie ligt daarin de bio-economie veel uniformer in te richten dan de regeringen het momenteel doen.“ Een belangrijke basis voor de ombouw tot een duurzaam systeem is daarbij dat de bio-economiepolitiek een veel breder begrip van innovatie ontwikkelt in plaats van dit overwegend slechts tot technologieën of biotechnologische procedures te beperken.

"Duurzaamheidsdoelen bereiken we alleen als er net zozeer over de sociaaleconomische en ecologische dimensie van innovatie nagedacht wordt als over de economische dimensie. Er moet dus eerst gedefinieerd worden wat er überhaupt als bio-economie in politiek en onderzoeksfinanciering benoemd en ondersteund wordt“, aldus de BÖLW-voorzitter.

Als raadslid ter begeleiding en uitvoering van de actuele bio-economiestrategie ziet Felix er een belangrijke opgave in om de blik te richten op een coherent geheel. Een bio-economiepolitiek die niet op alle gebieden van landbouwpolitiek tot aan teeltonderzoek correspondeert, ondermijnt in het ergste geval een werkelijk draagkrachtige transformatie. "De bio-economiestrategie heeft alleen dan zin als ze eraan bijdraagt dat onze economie de klimaat- en duurzaamheidsdoelen in acht neemt en in de geest van de Europese Green Deal denkt. Al het andere kunnen we ons werkelijk niet veroorloven. De bio-beweging brengt haar ervaring, haar innovaties en haar kennis rondom transformatie graag in.“

Bron: BÖLW 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.