Biggenscan brengt bigkwaliteit in beeld

Als biologische varkenshouder doe je er alles aan de gezondheid van je dieren op hoog niveau te houden. Het speenproces van de biggen speelt hierin een essentiële rol. De gezondheid van je biggen in deze fase heeft ook invloed op de verdere prestaties. Ondanks een latere speenleeftijd blijft het een uitdaging het speenproces goed te laten verlopen en de darmgezondheid van je biggen goed te houden.

Adviseur Varkens Biologisch Adriaan van den Bogert uit het Agrifirm BioTeam vertelt in onderstaande video hoe de Biggenscan kan helpen om alle managementfactoren van een biologische varkenshouderij goed in beeld te hebben. In de video komt ook biologisch varkenshouder Jan Wennekers aan het woord.

Stimuleren voeropname en voerstrategie
Voldoende voeropname tijdens de zoogperiode is van groot belang om het speenproces optimaal te laten verlopen. Daarom is het belangrijk in de kraamstal een smakelijk en geconcentreerd voeder te verstrekken wat makkelijk verteerbaar is en wat enkele dagen na het spenen doorgevoerd kan worden.

Wegvallen van zeugenmelk is een belangrijke stressfactor voor een big tijdens spenen, wat vaak terug te zien is in een daling van de voeropname. De eerste dagen na spenen moeten dus gericht zijn op het stimuleren van de voeropname, door het kiezen van het juiste smakelijke voer met voldoende voedingsstoffen, zodat de darmontwikkeling goed doorzet. De medewerkers van het BioTeam kunnen je meer informatie geven over de voerstrategie van Agrifirm.

Bigkwaliteit in beeld met de Biggenscan
Om de bigkwaliteit te bepalen, is de Biggenscan ontwikkeld. Een handige tool waarmee de adviseur aan de hand van een aantal vragen aan de varkenshouder de bigkwaliteit direct op het boerenerf in beeld brengt. Met deze informatie maakt de adviseur samen met de varkenshouder een bedrijfsspecifiek plan van aanpak ter verbetering van de bigkwaliteit. Ieder bedrijf kan vrijblijvend een biggenscan laten uitvoeren om inzicht te krijgen in hoeveel extra rendement te behalen valt bij de biggen.

Meer informatie
Wil je samen met Agrifirm de beste biggenkwaliteit op jouw bedrijf behalen? Neem contact op met één van de adviseurs biologische varkenshouderij via 088 4882980 of biologisch.feed@agrifirm.com (Adriaan is rechtstreeks te bereiken via a.vandenbogert@agrifirm.com).

Bron: Agrifirm biologisch nieuws


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven