Miljoenenverlies voor Britse bio-sector dreigt na Brexit

De Brexit heeft mogelijk een negatieve invloed op de Britse biologische voedselsector, die nu een waarde heeft van £ 50 miljoen per week, zo waarschuwen toonaangevende bedrijven in de sector.

De FDF, NFU en andere groepen proberen meer bewustzijn te creëren over de dreiging die de biologische sector ondervindt door de doodlopende onderhandelingen met de EU. Alhoewel het VK heeft gezegd het belang van biologische producten uit de EU te erkennen, ook na de Brexit, is er nog niet in detail over gesproken met Europa. Het gebrek aan wederzijdse gelijkwaardigheid betekent dat de export van Britse producenten vanaf januari wellicht niet meer mogelijk is.

De totale handel in biologische producten tussen het VK en de EU bedraagt jaarlijks bijna £ 750 miljoen, terwijl de export van Britse biologische voedingsproducten en dranken naar de EU daarvan maar £ 225 miljoen uitmaakt. De groepen hebben al een brief naar premier Boris Johnson gestuurd met het verzoek de onderhandelaars aan te sporen op zoek te gaan naar 'gelijkwaardigheid' in de biologische regelgeving als onderdeel van een handelsakkoord.

Een vertegenwoordigster van de FDF zei: "Begin september hebben meer dan 30 organisaties, inclusief de Organic Trade Board, de FDF, NFU en Omsco een brief geschreven aan de onderhandelaar Lord Frost en de kanselier van het hertogdom van Lancaster, Michael Gove, om bewustzijn te creëren over het belang van gelijkwaardigheid tussen het VK en de EU als het aankomt op biologische producten. Zonder gelijkwaardigheid komt er een verbod op de export van biologische producten naar de EU. Het VK heeft de gelijkwaardigheid erkend, maar de EU niet", zegt ze. "Vertegenwoordigers in de sector blijven druk uitoefenen voor wederzijdse gelijkwaardigheid nu het einde van de transitieperiode dichterbij komt."

Het creëren van meer bewustzijn over de dreiging voor de exporthandel, waar ook Yeo Valley en certificeringsorgaan OF&G bij betrokken zijn, staat parallel aan de publicatie van nieuwe cijfers van Nielsen die aantonen dat de populariteit van biologische producten nog altijd enorm toeneemt binnen het VK.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven