"In 2015 behaalden we, ook als eerste in het land, een biologische certificering"

Hamza Hashim hervormde de cacaosector in Sierra Leone

Hamza Hashim hervormde met zijn cacaobedrijf de hele cacaosector in Sierra Leone, naar een duurzame en rechtvaardige sector. Bovendien creëerde hij Capitol Foods, de eerste Sierra Leonese sapfabriek die een stabiele afzetmarkt biedt voor een paar duizend boeren. Hivos-Triodos Fonds financiert zijn bedrijfsactiviteiten.

"Voor de burgeroorlog (1991-2002) exporteerde Sierra Leone ongeveer 30.000 ton cacao per jaar. Maar juist op de akkers vonden de heftigste gevechten plaats. Toen de oorlog voorbij was, waren de cacaoplantages overgroeid. Veel cacaobomen waren afgestorven. Niemand geloofde dat de boeren terug zouden keren naar de verwaarloosde plantages."

"Daarom gingen we met ons familiebedrijf boeren voorfinancieren om dit wel voor elkaar te krijgen. Ze kregen gereedschap en zaden voor nieuwe bomen. Toen ik het bedrijf van mijn vader overnam, wilde ik wat gaan veranderen. De prijs van cacao werd te veel bepaald door de handelaren ver weg op kantoren en niet door de boeren. Zo waren ze overgeleverd aan de tussenhandel met uitbuiting als gevolg. Ik besloot daarom dat al onze cacao biologisch moest zijn. Het biedt niet alleen een betere marge, het is ook beter voor de natuur.

En zo behaalde Capitol als eerste in Sierra Leone een UTZ-certificering, een keurmerk voor eerlijke handel. Er mogen geen kinderen werken op de plantages en boeren gebruiken geen chemicaliën en kunstmest. In 2015 behaalden we, ook als eerste in het land, een biologische certificering. De boeren gingen er gemiddeld 5 à 10% op vooruit en zijn verzekerd van gereguleerde afname. Uiteindelijk zijn andere cacaoproducenten gevolgd. Zo is de hele sector in Sierra Leone eerlijker en duurzamer geworden. We hebben nu een fabriek gebouwd zodat de eerste stap van het verwerkingsproces al in Sierra Leone zelf is en niet daarbuiten. Hoe meer we cacao al in Sierra Leone verwerken, hoe beter voor de boeren en werknemers van de fabriek."

"Onlangs heb ik ook een sapfabriek opgericht. Ik zag op veel boerderijen mango’s op de grond liggen en wegrotten. Kinderen speelden ermee. Nu wordt het fruit omgezet naar sap en verdienen de boeren er een loon mee. Laatst was ik bij een van hen op bezoek en zag nergens meer kinderen spelen. 'Missen ze de mango's?', vroeg ik. 'Nee hoor. Ze zitten voor het eerst van hun leven op school', zei de boer. Dat is de verandering waar ik het voor doe."

40 Jaar Triodos Bank - 40 jaar veranderkracht
Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Maar dat doen we niet alleen. Triodos is onderdeel van een grotere beweging van mensen die zich inzetten voor een eerlijke, menselijke en groene samenleving. Daarom grijpen we dit moment aan om veranderaars van toen, nu en de toekomst aan het woord te laten. Ook zijn we benieuwd naar jouw veranderaar. Welke idealist, durver of denker verdient de aandacht van de Triodoscommunity?

> Bekijk alle veranderaars
> Nomineer een veranderaar

Door Janneke Juffermans, Triodos Bank

Bron: Triodos Bank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven