"Nu we digitaal gaan, compenseren we de uitstoot wel 500 keer"

BioKennisWeek compenseert CO2 uitstoot via biologische boeren

Vandaag ondertekenen Biobeurs-organisator Bionext en drie biologische boeren uit Overijssel hun overeenkomst. Ondanks dat de Biobeurs dit jaar in fysieke vorm niet door gaat, blijft het plan overeind om de uitstoot te compenseren via deze boeren, maar dan voor de online BioKennisWeek.

De Biobeurs had al gesprekken lopen met drie biologische boeren uit Overijssel om de CO2 van de vakbeurs te compenseren via koolstofvastlegging in de bodem. Toen het besluit kwam dat de Biobeurs in haar fysieke vorm in de IJsselhallen niet door gaat vanwege Corona, was snel duidelijk dat de samenwerking blijft staan.

Paulien Hoftijzer, beursorganisator: "De officiële contracten tekenen we vandaag, maar de boeren waren natuurlijk al wel voor ons aan de slag gegaan. Juist in deze tijd moet je op elkaar kunnen rekenen. En klimaat is en blijft een belangrijk thema voor ons. Dus ook al gaat de Biobeurs nu niet door in de IJsselhallen, deze samenwerking blijft staan, onder dezelfde voorwaarden." Paulien met een knipoog: "We hadden al het plan om de beurs 'klimaatpositief' te organiseren, waarbij we meer compenseren dan de uitstoot. Nu we digitaal gaan en dus veel minder uitstoten, compenseren we de uitstoot wel 500 keer. Het gaat nu over bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik van de deelnemers aan de digitale workshops, in plaats van het dagen lang warm stoken van een enorme hal."

Biologische varkenshouder Jeroen Neimeijer slaat CO2 op in de bodem voor de Biobeurs en is blij dat de ondertekening van het contract gewoon doorgaat: "Werken aan bodemkoolstof is een lange termijnproces wat behoorlijke aanpassingen vraagt in de bedrijfsvoering. Wanneer wij daarvoor beloond worden, is het essentieel dat we daar wel op kunnen vertrouwen. Je draait de maatregelen uiteraard niet zo maar terug. Dat wil ik ook helemaal niet, want de maatregelen hebben naast CO2 vastlegging ook grote voordelen voor bodemvruchtbaarheid en de waterhuishouding. Maar het moet financieel wel uit kunnen om die maatregelen te nemen."

BioKennisWeek
In plaats van De Biobeurs in de IJsselhallen, organiseert Bionext dit jaar een online event genaamd BioKennisWeek. Deze vindt van 18 tot en met 22 januari 2021 plaats. In deze online week staat kennisdelen, ontmoeten en verbinden centraal. In het programma zit ook een workshop van de drie Overijsselse bioboeren, waarin zij vertellen over de maatregelen die ze nemen om CO2 te compenseren.

Workshop geven tijdens de BioKennisWeek?
De BioKennisWeek nodigt ook u van harte uit om úw bijdrage te leveren. U kunt uw kennis delen door een voorstel in te dienen voor het geven van een workshop. Dit kan online via de Biobeurs website www.bio-beurs.nl. Dit kan tot en met 30 oktober 2020.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven