Test Aankoop - Waarheen voor het beste vlees?

"Biologisch vlees niet per se lekkerder en gezonder, bevat wel meer vet"

Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. Test Aankoop concludeert dat biologisch vlees niet per se lekkerder en gezonder is, maar dit vlees kent dan weer andere voordelen.

Test Aankoop publiceerde het volgende bericht op de eigen website:

We wilden weten waar je het beste verse rundvlees vindt. Daarom kochten onze experts 39 stalen, bijna allemaal van Belgische origine. 10 stalen waren afkomstig van supermarkten (Carrefour, Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Aldi enz.), 11 kwamen uit biowinkels (Bioplanet, Sequoia, Färm, enz.). Voor nog 18 andere gingen we langs bij zelfstandige slagers, waarvan 8 met een ‘bio’-label.

Vlees van de slager = beter vlees
Vlees van de slager kwam volgens ons experten panel als beste uit de bus. Dit vlees is grotendeels afkomstig van vrouwelijke runderen, waarvan het vlees over het algemeen sappiger is en beter smaakt. Vrouwtjesrunderen worden over het algemeen pas op latere leeftijd geslacht, omdat ze eerst kalven moeten voortbrengen. Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller.

Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.

(Niet-biologisch) vlees van de supermarkt: minder lekker
Rundvlees uit de supermarkt is over het algemeen afkomstig van jonge mannetjesrunderen. Het gaat om dieren die magerder zijn en geselecteerd werden op basis van hun uniforme kwaliteit. Het gevolg: minder sappig en minder lekker vlees.

To bio or not to bio?
Bio bleek tijdens onze tests niet gezonder of lekkerder te zijn. Biologisch vlees bevat trouwens wat meer vet dan 'niet-bio'. Hou er echter rekening mee dat rauw rundvlees sowieso relatief mager is.

Anderzijds worden in bio-landbouw geen kunstmest of synthetische pesticiden gebruikt tijdens het kweken van de dierenvoeding en hechten de veehouders veel belang aan het welzijn van hun dieren. 

Hoe zit het met de prijzen?
Vlees van de slager kost gemiddeld €5/kg meer dan in de klassieke supermarkt. Het duurste vlees echter vind je in de bio-supermarkt, op de voet gevolgd door vlees van de biologische slager (nauwelijks €1 verschil per kilo). Daarna volgen vlees van de traditionele slager (30% goedkoper dan vlees van de biologische slager) en vlees van de klassieke supermarkt (gemiddeld 70% goedkoper dan het vlees dat je bij de bio-supermarkt vindt).

Misleidende claims
Wat de etiketten betreft stootten we al te vaak op culinaire termen of niet-bestaande namen ('steak van de chef', 'steak maître d'hôtel', 'chateaubriand', 'tournedos') in plaats van de officiële benamingen. In dat geval kan de consument maar moeilijk achterhalen om welk stuk van de koe het precies gaat en of de gevraagde prijs wel terecht is. Daarom pleiten we voor een wettelijk kader en verplichte duidelijke etiketten met de officiële naam en met de culinaire benaming van het stuk vlees (bijvoorbeeld 'chateaubriand van ossenhaas').

Raadpleeg de koopgids voor rundvlees van Test Aankoop om er meer over te weten te komen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven