Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse ondernemers investeren in Keniaanse bio-teelt

De Keniaanse bio-teelt is nog steeds relatief kleinschalig, maar neemt snel toe. Meer dan 182.000 ha land staat onder biologisch beheer, wat 0,69% van het totale Keniaanse tuinbouwareaal uitmaakt. Wereldwijd groeien de bio-markten. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in gezonde en duurzaam geteeld voedsel en de uitgaven voor bio-voeding stijgen sneller dan voor conventioneel geteeld voedsel.

Deze trends zijn te zien in de exportmarkt en in de lokale markt. Er is een toename van lokale bio-boerenmarkten en van de bio-afdelingen in supermarkten. Velen beschouwen bio-teelt als een interessante optie voor kleine telers in Afrika, omdat deze een unieke combinatie van lage input, milieubehoud en toegang tot premium prijsmarkten biedt.

Stijgende vraag naar gezonde voeding
De groeiende vraag naar bio-producten in de EU heeft ertoe geleid dat een toenemend aantal Nederlandse ondernemers een bedrijf in de Keniaanse bio-teelt is begonnen. We hebben met drie van deze bedrijven gesproken om meer inzicht te krijgen in de trends, voordelen, kansen en uitdagingen van de Nederlandse bio-teelt.

Live Love Well, opgericht in 2017, distribueert wereldwijd superfood producten. Mlango Farm, een bio-teeltbedrijf in Limuru en gestart in 2007, zet zijn producten lokaal af. Tot slot startte Bert-Jan Ottens, die sinds de jaren negentig in Kenia werkt, eerst ProFound en later Green Rhino, een compliance bedrijf dat helpt bij het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen voor de ontwikkeling van veilige voeding en bio-teelt in Kenia, met zijn partnerplatform www.healthygreenchoice.com

De lokale vraag naar veilige en gezonde voeding stijgt
Bert-Jan Ottens realiseerde zich dat het groeipotentieel van de Keniaanse bio-teelt nog steeds niet optimaal gebruikt wordt. Hij identificeerde verschillende uitdagingen met betrekking tot veilige en traceerbare voeding voor de lokale markten en besloot om actie te ondernemen. Vanaf het moment dat Green Rhino werd opgericht toonden veel belanghebbenden interesse voor zijn streven om de Keniaanse bio-teelt te professionaliseren.

Green Rhino werkt samen met organisaties als SNV in tomaten, mango en bladgroenten. Ze ondertekenden ook een Letter of Intent met Kirinyaga County, een regio die bio-provincie wil worden. Bovendien vragen supermarkten en restaurantketens steeds vaker aan Green Rhino om hen te helpen bij de ontwikkeling van compliancetrajecten.

Bert-Jan Ottens benadrukt de belangstelling van Keniaanse klanten voor biovoeding: "Naast onderzoeken op product- en retailniveau, toont ons consumentenonderzoek duidelijk aan dat consumenten bereid zijn om hogere prijzen te betalen als ze er zeker van kunnen zijn dat de voeding veilig is en dat de hogere prijs de telers ten goede komt. Er bestaat bijvoorbeeld een bijzondere belangstelling voor Keniaanse bladgroenten."

Els Breet van Mlango Farm merkt op dat Keniaanse consumenten graag willen weten waar hun voeding vandaan komt. Een manier om dit te bereiken is door de traceerbaarheid van de producten te vergroten. Op Mlango farm nodigen ze mensen uit om naar het bedrijf te komen. "Hierdoor kunnen consumenten de producten op de velden van ons bedrijf zien. Daarnaast zien we ook een groeiende trend van groepen die komen in het kader van een uitstapje."

©Mlango Farm. De eigenaar van de Mlango Farm geeft een rondleiding over de bedrijf en vertelt over tuinbouwproducten.

Een trotse teler met zijn Moringa oogst
Talitha Hogebrug, mede-oprichter van Live Love Well, ziet een toenemende wereldwijde vraag naar superfoods, zoals moringa- en baobabproducten. Moringa, een natuurlijke voedingsbron, groeit zeer goed in Kenia. Live Love Well teelt haar moringa aan de 'Green Moringa Gold Coast', die optimale groeicondities biedt aan kokosnoot- en macadamia-teeltbedrijven. Naast het opbouwen van een winstgevend bedrijf door middel van efficiënte toeleveringsketens wilde het bedrijf ook milieuvriendelijk telen en de werkgelegenheid vergroten in gebieden waar momenteel weinig geteeld wordt.

Klik hier voor het volledige artikel op Agroberichtenbuitenland.

Publicatiedatum: