Historisch slecht weidevogeljaar in Friesland

Voor de tweede keer zijn cijfers van Friese weidevogels gebundeld in een gezamenlijk jaarbericht. Natuurgedeputeerde Douwe Hoogland ontving vrijdagmiddag 23 oktober het eerste exemplaar op het Provinciehuis Fryslân.

Het jaarbericht (hier online te lezen) is één van de uitkomsten van samenwerking tussen de Bond Friese Vogelwachten (BFVW), Sovon Vogelonderzoek Nederland, Kollektivenberied Fryslân (KBF), It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het bericht geeft een goede indruk van het broedseizoen in 2020 van vier weidevogels: de Grutto, Kievit, Tureluur en Scholekster.

Combinatie van gegevens
De voorlopige gegevens in het jaarbericht beslaan met bijna 150.000 hectare een fors deel van het Friese land. In zowel gangbaar boerenland, weidevogel- en natuurgebieden zijn vrijwilligers actief om tellingen te doen. Samen met terreinbeheerders organiseert Sovon broedvogeltellingen volgens de BMP- en MAS-methode. De BFVW voert nestentellingen uit en combineert deze gegevens met broedparen. Voor de gebieden die zowel in 2019 als 2020 op dezelfde manier werden geteld, is in opdracht van de provincie nu een vergelijking gemaakt (figuur, verantwoording onderaan dit bericht).

Erg weinig kuikens groot
Weidevogels hadden een zwaar voorjaar. Dat was vooral erg warm en droog. Grutto's begonnen relatief laat met broeden. Na de muizenpiek van vorig jaar waren er veel predatoren actief en was het broedsucces vaak laag. Het Bruto Territoriaal Succes (BTS), een grove maat voor het aandeel succesvol uitgekomen nesten, bedroeg minder dan 40%. De Friese organisaties spreken dan ook van een historisch slecht jaar. 

Inzet in Friesland
Vanuit Sovon zijn jaarlijks ruim 200 vrijwilligers actief met broedvogelinventarisaties volgens de BMP- en MAS-methode. Voor het jaarbericht zijn in hoofdzaak Sovon-gegevens uit de terreinen van de terreinbeherende organisaties gebruikt, van daarbuiten vooral de gegevens van de BFVW.

Voor meer informatie: www.sovon.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven