Natuurorganisaties teleurgesteld over bereikte GLB-akkoord

"EU blokkeert transitie naar duurzame landbouw"

De landbouwministers en het Europees Parlement zijn overeengekomen dat ook de komende jaren twee derde van het budget voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) naar intensieve landbouw gaat, zonder dat daar afdoende milieuvoorwaarden aan verbonden worden. Vernieuwing en verduurzaming krijgen hierdoor geen kans, concluderen Natuurmonumenten, LandschappenNL, Het Wereld Natuur Fonds, Soorten NL, Milieudefensie, RAVON, FLORON en de Vlinderstichting.

Twintig procent van het budget van het GLB komt beschikbaar via ecoregelingen, wat inhoudt dat er bepaalde maatschappelijke diensten voor moeten verleend. Maar ook daar ontbreken strikte milieudoelen, stellen de natuur- en milieuorganisaties. Zij vinden dat de helft van de subsidies gereserveerd zou moeten worden voor ecoregelingen die bijdragen aan ecologisch herstel. Op die manier worden boeren ervoor beloond als zij diensten leveren die ten goede komen van de natuur.

De ecoregelingen voor ecologisch herstel zouden bovendien goed geborgd moeten worden. De ervaring leert dat zonder dergelijke borging vergroening in de regel niet het beoogde effect heeft. Dat blijkt onder andere uit de State of Nature die het Europese Milieuagentschap deze week presenteerde. Het agentschap constateert dat de Europese natuur een nieuw dieptepunt bereikt heeft, waarbij de industriële landbouw met de bijbehorende stikstofoverlast, verdrogingseffecten en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen als belangrijke drukfactoren worden genoemd.

Bron: Natuurmonumenten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven